Tetszett a cikk?

Oroszországban – legalábbis a hivatalos adatok szerint – csupán közel százötven embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, s még egy emberéletet sem követelt a világjárvány. Ahogy a világ legnagyobb országában általában lenni szokott, senki sem hiszi el a számokat. A különbség a bürokrácia útvesztőiben tűnik el.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Már több mint százezer tesztet végeztek el a 145 millió ember lakta országban, s 147 pozitív eredmény született – állítják a moszkvai illetékesek, akik közben már komolyan fontolgatják, hogy egész városokat vesznek zárlat alá, sőt még Moszkva lezárása is szóba került. De egyelőre nem hivatalosak ezek a tervek, sőt Vlagyimir Putyin orosz államfő többször is közölte, „ellenőrzés alatt tartják a helyzetet”.  

©

Az eddigi intézkedések nem voltak túl komolyak – csak néhány városban szüneteltetik a tanítást az iskolákban és az egyetemeken, s még nem rendelték el a vendéglátóhelyek nyitvatartásának a korlátozását sem –  sokan pedig nyilvánosan dacolnak a veszéllyel. Szentpéterváron például a Zenit labdarúgóklub szurkolói a kockázatok ellenére megtöltötték a hétvégén a stadiont, ezerszámra tették fel a képeket és videókat a közösségi oldalakra. Ezekből az is kiderült, hogy a szurkolók jó ideig azt énekelték: „Úgy is mindannyian meghalunk.” Kifelé keményebb az ország: a Kína felé lévő határállomásokat lezárták és leállították az Európa és Oroszország között légiforgalmat is. A betegség eddig két városban ütötte fel a fejét, Moszkvában és Lipeckben.

Az orosz internetes portálok szerint nagyon kevesen akadnak, akik hisznek a hivatalos számoknak, még a parlament alsóházában működő egészségvédelmi bizottság alelnöke, Alekszej Kurinnij is azt mondta, a valós adatok minden bizonnyal jóval magasabbak, az alacsony számok magyarázata az, hogy nagyon lassan kezdődik meg az átfogó tesztelés.   

Ennek egyik fő oka az, hogy Oroszországban – amely a 116. helyen van azon a WHO-listán, amely a szerint sorolta be a világ államait, hogy mennyire képesek észlelni egy-egy járványt – jelenleg csak egy olyan laboratórium van, amely hivatalosan is kijelentheti egy mintáról, hogy az pozitív eredményt adott. Ez a laboratórium pedig Moszkvától 3400 kilométerre keletre, Novoszibirszkben van, ami azt jelenti, hogy az orvosok – miután a helyi laboratóriumokban már megvizsgálták a teszteket – elküldik a mintákat Szibériába a „pecsétért”.

Még nagyobb baj, hogy moszkvai értesülések szerint legalább egy olyan eset volt már, amikor a szibériai lelet negatív volt, pedig a paciens megfertőzödött, ezért félő, hogy a novoszibirszki laborban végzett tesztek sem teljesen megbízhatóak.

David Berov, az első orosz állampolgárságú koronavírus-fertőzött tapasztalatai is ijesztőek: miközben többször is tesztelték, egy olyan kórteremben feküdt, ahol öt, ugyancsak „kockázatos” helyről visszatért ember volt még rajta kívül. „A harmadik teszt eredménye volt pozitív, az orvosok azt mondták, nem tudni, ki kitől kaphatta el a fertőzést” – mesélte a 29 éves moszkvai férfi, aki hozzátette: miután kiderült, hogy fertőzött, felhívta őt a klinika vezetője, és azt kérte, ne mondja meg a hatóságoknak, hogy hat embert tartottak egy szobában.  

Bár terveznek újabb, hivatalos engedéllyel felvértezett laborok megnyitását, a hagyományosan félelmetes orosz bürokrácia miatt nagyon lassan halad az engedélyeztetés. „Teljesen érthetetlen és felesleges követelményeket állítanak velünk szemben” – mondta az egyik magánlabor vezetője, aki azt mondja, sokkal jobb technológiát alkalmaznak, mint az állami laboratórium Szibériában.

A szibériai laboratórium egykori kutatója, Alekszandr Csepurnov szerint az is gondot jelent, hogy a hatóságok kevés embert tesztelnek. „Számomra érthetetlen, hogy miért nem tesztelnek minden, tüdőgyulladásban megbetegedett embert” – mondta.

©

Akadnak, akik szerint viszont megfelelő az orosz kormányzat politikája. „Úgy tűnik, hogy a hatóságok úgy tesznek, mintha csinálnának valamit, miközben nem igazán történik semmi. De ez a jó politika, sokkal jobb, mint hisztériát kelteni” – vélekedett Alekszej Szaverszkij, az Orosz Tudományos Akadémia tagja.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!