Tetszett a cikk?

Mobiltelefonos cellainformációk és büntetések bizonyítják, hogy az olaszok még mindig túl sokat járnak el otthonról.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Tele van az internet azokkal a csodálatos, szívmelengető felvételekkel, amelyeken a lakásukba zárt olaszok éjszakai kórusa száll a háztetők fölött. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig férnének páran az énekkarba. Az országban egy hete országosan elrendelt részleges kijárási tilalom ellenére ugyanis még mindig többen mennek el otthonról a kelleténél, és ezért a kormány szigorított is a szabályokon.

Fénnyel jelel egy férfi egy torinói lakóház erkélyén 2020. március 15-én
©

A kijárási tilalom azért részleges, mert valójában nem tilos otthonról elmenni, csak épp nyomós indok kell hozzá. Dolgozni például el lehet menni, amennyiben az ember munkahelye egyáltalán még működik. Ehhez mindenkinek egy igazolást kell magával hordania, minden helyváltoztatáshoz egyet, amelyen elismeri, hogy tisztában van a Covid-19 járvány elleni intézkedésekkel, hogy nem víruspozitív és nincs is karantén alatt, valamint hogy tisztában van a jelenleg 206 euróra rúgó bírság lehetőségével, amennyiben megszegi a szabályokat. Kutyát sétáltatni lehet, közértbe menni is, de csak a környékre, legfeljebb ketten, egymástól távolságot tartva, és rövid időre. Ha valaki bringázik, igazolnia kell, hogy nem kedvtelésből teszi, és ha valakinek be kell járnia munkába, a munkahelyét nem hagyhatja el csak úgy bármilyen ürüggyel nap közben.

A szigorítás azért tűnik jogosnak, mert még mindig túl sokan érzik úgy, hogy indokolt elhagyni az otthonukat. A hatóságok egy hét alatt 35 ezer ember ellen tettek feljelentést, mert nem tudta megindokolni, hogy a járványveszélyben miért nincs a szobájában. A boltokat is ellenőrzik, hogy betartják-e a tilalmat (csak az élelmiszerboltok és patikák maradhatnak nyitva), 1319 üzletet jelentettek fel. A büntetések száma ráadásul az idő előrehaladtával nemhogy csökkenne naponta, hanem még nő is.

A megbetegedések száma továbbra is Lombardiában a legmagasabb, már 16 ezer fölött jár, és 1640 ember hunyt el a koronavírustól ebben a régióban. A napi új diagnosztizált betegek száma 2000 fölötti, vagyis a lakhelyelhagyási korlátozások csak ennél hosszabb távon hoznak eredményt. Már csak azért is, mert van, akinél a vírus tünetei csak 14 nap múlva jönnek elő.

„Minden rendben lesz” jelentésű felirat olvasható egy plakáton a kutyáját sétáltató férfi mögött Milánóban
©

A lombardiai kormányzóság a helyi telefonszolgáltatók cellainformációihoz hozzájutva azt is meg tudta határozni, hogy az emberek 40 százaléka hagyja el otthonát, márpedig - mondják - ez még mindig túl sok. 100 százaléknak a járvány kipattanását megelőző február 20-i napot vették, ezt hasonlították össze a mostani adatokkal. Lombardia elnökhelyettese, Fabrizio Sala azt is elmondta, hogy a 40 százalék azokra az emberekre vonatkozik, akiknek a telefonja legalább egyszer cellát váltott, vagyis 300-500 méterre hagyták el otthonukat.

Vagyis sokan kicsiben azért folytatják a mindennapi életüket, ami miatt szerdán Milánó polgármestere, Beppe Sala üzent a nyugdíjasoknak, hogy ne szaladgáljanak le a négy zsemléjükért a boltba, a gyerekeknek, hogy ne menjenek a térre játszani, a kocogóknak pedig azt, hogy hivatalosan az sem tilos, de gondolkodjanak már: több száz bezárt ember bosszankodva nézi az ablakból, hogy ők szaladgálnak.

Azért kár lenne azt gondolni, hogy felelőtlen emberek sokasága hagyja el otthonát. A milánói metrót hajnalban munkába igyekvő, bevándorló melósok, takarítók töltik meg, a járatritkítások miatt néha annyira, hogy fel sem lehet szállni egy szerelvényre. Ők nyilván nem tudnának home office-t kérni a munkáltatójuktól.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Milano 17 marzo 2020 - ore 6.15 am. La metro rossa a Piazzale Loreto si presentava così. Ho dovuto aspettare 10 minuti insieme a molte persone, per salire sul treno. Questi passeggeri sono i lavoratori “dimenticati” che ogni mattina alle 6/6.30 affollano la metro per andare a lavorare. Possiamo discutere del motivo per cui si siedono tutti attaccati, e perché molti non hanno i guanti e alcuni nemmeno la mascherina. Possiamo incazzarci perché invece delle scale, prendono le scale mobili non tenendo la distanza di sicurezza, nonostante gli appelli continui che si sentono dai megafoni nelle fermate. Però sicuramente il fatto che in questa unica ora di punta, ci siano solo 2 treni, è uno dei motivi per cui questi viaggiatori si ritrovano ad essere tutti appiccicati. Forse ci vorrebbero dei controlli ai tornelli, da parte della polizia ed esercito, come alle stazioni dei treni, per evitare che si crei la calca. Di stazioni ferroviarie a Milano ce ne sono tre, ed invece di fermate metro ce ne sono a centinaia e questo sicuramente non aiuta nel controllo del territorio. Queste foto le ha pubblicate il corriere. Spero che questo mio sacrificio di svegliarmi presto e infilarmi in mezzo alla folla possa servire a qualcosa. #italia #italy #milano#covid19 #coronavirus #psychosis #redzone #quarantine #castiglionedadda #lombardia #emergency #reportage #meeting #border #checkpoint #military #exchange #inside #photojournalism #italycovid19 #portrait #photography #fear documentaryphotography#contemporaryphotography #photoart #magnumphotos

Stefano Rosselli (@stefanorosselli63) által megosztott bejegyzés,

Lombardia kormányzója, Attilio Fontana szerdán már kifejezetten kétségbeesetten beszélt arról, hogy mennyien nem értenek a szép szóból, és továbbra is elmennek otthonról. Azt ígérte, hogy ha ez továbbra is így lesz, még jobban bekeményítenek, máskülönben az egészségügy már nem fog tudni reagálni, ha valaki megbetegszik. Fontana egyúttal felhívást intézett minden egészségügyben dolgozó, nemrég nyugdíjba vonult, vagy magánkórházban dolgozó emberhez, hogy jelentkezzen és álljon a közegészségügy szolgálatába.

A rendkívül magas esetszám miatt egyébként Milánóban most bevezették, hogy az orvosok nem csak azokat vizsgálják meg, akik koronavírusos beteggel kerültek kapcsolatba, hanem már az influenzás tüneteket mutató betegeket is. Akinek megfázásos tünetei vannak, vagy köhög, annak is otthon kell maradnia, mert láthattuk, hogy sokan csak nagyon enyhe koronavírus-fertőzést hordoznak magukban, de mégis ugyanúgy végigfertőzhetnek másokat. Ez nem feltétlenül személyes vizsgálatot jelent, hanem online végzett kontrollt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!