szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A legutóbbi izraeli választás után úgy tűnt, hogy a Likud kerül kisebbségbe, de maga mellé állította az eddig győztesnek tűnő Kék-Fehér párt tizenöt képviselőjét, közöttük a pártelnököt.

Véget érhet a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet Izraelben, ugyanis Beni Ganc, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke sajtóhírek szerint alkut kötött Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, a jobboldali Likud párt vezetőjével, és beszáll egy általa vezetett kormányba.A legutóbbi választás után a koalíciós logika alapján úgy tűnt, hogy a Kék-fehér párt és támogatói kerülnek 61-59-es többségbe, de ez most borult.

Gancot, aki több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból csütörtök délután már meg is választották a törvényhozás elnökévé. A pártnak eddig Meir Kohen volt a jelöltje a tisztségre. Beiktatási beszédében Ganz, aki korábban hajthatatlannak mutatkozott a közös kormányzásra Netanjahuval, azt mondta, hogy nem volt más választása, és Izrael érdekében cselekedett. A reggel még Gancot támogató pártok délután már ellene szavaztak vagy tartózkodtak a voksolástól, eddigi politikai ellenfelei viszont rá szavaztak. A Kék-fehér párt 15 törvényhozója támogatta Ganz megválasztását, a többség azonban Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével távol maradt a szavazástól. Ez várhatóan a tömörülés felbomlását jelenti.

A helyi tizenkettes televíziós csatorna úgy értesült, hogy Ganc átmeneti időre, míg a következő napokban végleges formába öntik a koalíciós megállapodást, lesz házelnök. Benjamin Netanjahu az alku révén vélhetően megakadályozta, hogy olyan törvénytervezeteket fogadjanak el, amelyek tiltják, hogy vád alá helyezett képviselőt – azaz őt – kérjék fel kormányalakításra.

Az alku szerint előbb Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganc követi, aki az említett 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához a 120 fős parlamentben.

A választáson győztes Kék-fehér párt többsége ellenzékbe vonul. A tizenkettes televízió szerint ők fogják tovább vinni a Kék-fehér nevet. Egyelőre nem világos, hogy további pártok csatlakoznak-e a kormánykoalícióhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!