szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?

Jócskán a csoportos fertőzések szakaszába ért az európai koronavírus-járvány, az ide vezető út pedig rendkívül rövid volt Európa nyitott határai miatt. Az orvosok viszont ezen felül is meg tudtak nevezni két helyszínt, ahonnan az emberek szétszórták a vírust: egy osztrák sípálya kocsmája és az Atalanta–Valencia BL-meccs tömeges megbetegedések kiindulópontja lehetett.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A tiroli síparadicsom, ahol pingponglabdákat köpködtek egymás sörébe

Ausztria egyik leghíresebb sípályája található a svájci határhoz közel lévő Ischglben: akár félmillióan is megfordulhatnak az 1600 fős településen egy szezon alatt, többek közt olyan hírességek is járnak ide kikapcsolódni, mint Naomi Campbell vagy Bill Clinton. Az európai síutaknak az aktív pihenés mellett kardinális részei a pályakocsmák, vagy szakszóval hütték, ahol a sípálya körüli hotelek lakói esténként összegyűlnek egy szűk térbe átmelegedni és pár sörrel lezárni a napot.

©

Ezek alapján nem nehéz összerakni, hogyan vált Ischgl Kitzloch névre hallgató kocsmája az európai koronavírus-járvány egyik kisebb epicentrumává. Az elmúlt hetekben több száz megbetegedésnél vezették vissza a szálakat Tirolba német, dán, norvég és izlandi orvosok egyaránt. Bár a CNN-nek nem kommentálták az ügyet, mégis kiderült: a Kitzloch csaposának pozitív lett a koronavírus-tesztje, a vele legszorosabb kapcsolatban lévő 22 emberből pedig 15-nél szintén kimutatták a fertőzést. A tulajdonos végül egy német lapnak nyilatkozott, ahol azt mondta,

pofátlanság lenne egy céget hibáztatni a megbetegedésekért.

Az izlandi kormány március 4-én hivatalos közleményben nyilvánosságra hozta az Ischglre mutató eseteket, a sípálya vendéglátóhelyei mégis nyitva maradhattak egészen március 10-ig. Bár a kocsma bezárhatott volna hamarabb is, a felelősséget tényleg nem lehet csak a fenntartóra hárítani. Kiderült ugyanis, hogy a vendégek a népszerű ivós játék, a sör-pong (pingponglabdákkal kell betalálni egy hosszú asztal túloldalán lévő söröspoharakba, ami ha sikerül, az ellenfélnek meg kell innia az „elsüllyesztett” italt) intimebb verzióját játszották, amikor a labdát a szájukból kellett a célba köpniük. Tehát ha az összezártság és az egymás után ivás nem lett volna elég, néhányan hatványozottan kitették magukat a fertőzés veszélyeinek.

Arról, hogy ki fertőzött meg kit, talán felesleges lenne beszélni, az osztrák hatóságok és szakértők mégis más-más véleményen vannak. A Bécsi Orvostudományi Egyetem egyik vezető virológusa szerint az átlagos fertőző 2-3 embernek tudja átadni a vírust, így a kocsmában kellett legyen valaki, aki szuperfertőzőnek minősült, azaz akár 40-50 embert is megbetegíthetett. Ezzel szemben Tirol egészségügyi szervei szerint orvosilag kicsi az esély arra, hogy a kiszolgálók megfertőzzék a vendégeiket bármilyen módon. Bernhard Tilg, a tartomány egészségügyi felelőse szerint helyesen jártak el mind a figyelmeztetések, mind az intézkedések terén, a fertőzések pedig mind a szabályokat be nem tartó turistákra vezethetők vissza.

Március 13-án végül lezárták a teljes síparadicsomot, 18-án pedig a teljes tiroli tartományt karantén alá helyezték. Bár az ischigli fertőzések felelőseit szinte lehetetlen beazonosítani, az biztos, hogy Európa szerte közel 500 megbetegedés köthető ide, legtöbbjük pedig egy bizonyos kocsmához. Ez a szám pedig bőven elég jelentős ahhoz, hogy csoportos fertőzéseket indítson el egy-egy régióban.

Rosszkor jött Bergamo legnagyobb sportsikere: az Atalanta BL-menetelése hozzájárulhatott az olaszországi katasztrófához

A bergamoi Atalanta focicsapatát pár évvel ezelőttig az olasz első osztályú labdarúgóbajnokság középcsapataként ismerték a sportrajongók, a tavalyi idényben azonban bravúrt vittek véghez: harmadikként végeztek a ligában, így történelmük során először részt vehettek a Bajnokok Ligája főtábláján. Arra azonban kevesen számítottak, hogy a 120 ezres Bergamo legnagyobb sportteljesítménye mennyiben járul majd hozzá a város legdrámaibb tragédiájához.

zurkolók gyülekeznek az Estadio Mestalla stadionnál Valenciában 2020. március 10-én, a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Valencia - Atalanta visszavágója előtt. A mérkőzést a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt zárt kapuk mögött rendezik
©

Az Atalanta három vereséggel kezdte a csoportkört, de a visszavágókon megfordult a szerencséje, így bravúrt bravúrra halmozva továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. A legjobb 16 között a spanyol Valencia csapatát fogadták február 19-én, saját otthonuk helyett azonban a milánói San Siro stadionba utazott Bergamo lakosságának közel egyharmada, mert a városi pálya nem felelt meg az UEFA szervezési kritériumainak. A mérkőzésre 44 ezer hazai szurkoló látogatott ki (2500 spanyol mellett), a csapat pedig történelmi sikert aratott: 4–1-re legyőzte a spanyol gárdát, ezzel – mint később kiderült – megalapozva az együttes negyeddöntőbe jutását.

Kereken egy hónappal később, március 19-én a Sky News készített riportot Bergamo egyik kórházában, a koronavírus-járvány miatt legjobban megviselt olasz tartomány, Lombardia szívében: a „háborús állapot” kifejezés sem írja le elég pontosan a videót, ahol még a folyosókon is intenzív kezelésre szoruló páciensek láthatók, miközben arról beszélnek, hogy százak halnak meg naponta a környéken.

Szakértők szerint az Atalanta–Valencia meccs

„biológiai bomba volt.”

A mérkőzést követő pár napon belül megjelent a koronavírus-fertőzés Bergamóban, Valenciában ugyanekkor lett pozitív a tesztje a meccsről közvetítő egyik spanyol újságírónak, illetve nem sokkal később a Valencia játékosainak egyharmadánál is diagnosztizálták a betegséget. Bár az orvosoknak egyelőre fontosabb dolguk is akadt, mint pontosan visszavezetni a nyomokat a stadionba, az elmondható, hogy egy ehhez hasonló közösségi esemény az arénán kívül és belül is rengeteg érintkezéssel járt, és így alaposan hozzájárult az extrém helyzet kialakulásához.

Olaszországban már meghaladta a tizenegyezret az új koronavírus-járvány áldozatainak száma, ami rendkívül magas halálozási arányt jelent, hiszen az országban megközelítőleg százezer fertőzöttről lehet tudni. Az elhunytak 60%-a Lombardia tartományban vesztette életét.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az alapkamat maradt annyi, amennyi eddig volt

Az alapkamat maradt annyi, amennyi eddig volt

Mégis dönthetnek orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokok

Mégis dönthetnek orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokok

Vastüdő és vasfüggöny: a járványos gyermekbénulás leküzdésében világelsők voltunk

Vastüdő és vasfüggöny: a járványos gyermekbénulás leküzdésében világelsők voltunk