szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Kiürült utcákról, a Central Parkban felállított sátorkórházról, mégis olajozottan működő, folyamatos tájékoztatásról számoltak be lapunknak New Yorkban élő magyarok. A 8 és félmilliós amerikai metropoliszban már most 47 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, de a legrosszabb még bőven hátravan. A Times Square nyomasztóan üres, ahol korábban fizikailag lehetetlen lett volna megtartani a két méter távolságot, most senki nem jár, az emberek pedig visszahúzódtak otthonaikba és várják a végét.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„A legrosszabb, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége, egy ismeretlen bolygón járunk, ahol előttünk még nem járt senki, az egész egy nagy kísérlet. Ahogy a hatóságok is fogalmaztak: mintha egy hegyre másznánk fel, ahol hiába érjük el a csúcsot, még le is kell jönni épségben” – mondta a New York-i járványhelyzetről Janzsó Viktor, aki évek óta az amerikai nagyvárosban él.

New York városa alig néhány hét alatt lett az amerikai koronavírus-járvány egyik gócpontja, magyar idő szerint csütörtök reggeli adatok szerint több mint 47 ezer fertőzött van, a betegség pedig 1374 ember életét követelte. (New York államban pedig közel 84 ezer fertőzöttről és 1900 halottról tudnak.) Ezzel a helyzet lassan súlyosabb lesz a városban, mint a fertőzés kiindulópontjának tartott kínai Vuhanban, már ha a kínai hivatalos adatokat hitelesnek vesszük. Kritikus a helyzet az Egyesült Államok többi részén is, országszerte több mint 216 ezer megbetegedést regisztráltak, és több mint ötezren haltak meg.

Az amerikai kormány modellezésekre alapuló előrejelzése sem túl biztató, a CNN szerint azzal számolnak, hogy a következő hetekben 100 és 240 ezer közötti amerikai halhat meg.

©

Miközben pedig sok amerikai nagyváros még csak várakozó álláspontra helyezkedett, New York a legrosszabb napokra készül.

„A következő vasárnap, április ötödike lesz a demarkációs vonal. Eddig az időpontig kell felkészülnünk a következő hétre, amikor a fertőzöttek számának hatalmas növekedésre számítunk” – figyelmeztetett Bill de Blasio polgármester.

Jól tudják ezt a város lakói is, akik fegyelmezetten, de kissé aggódva figyelik a fejleményeket. Arra azonban valószínűleg egyikük sem számított, hogy szinte egyik napról a másikra megváltozik az életük.

„Lassan több hónapnak tűnik, ami még csak két hete kezdődött” – mesélt a mindennapokról a hvg.hu-nak Janzsó Viktor, aki szerint az elején a vírus szép lassan, észrevétlenül kúszott be az életükbe.

„Mint sok más országban, az elején itt sem vették komolyan a híreket az emberek. Viccből vagy dacból nem akartak tudomást venni róla, mindenki azt mondta, túl van lihegve. A bomba egyik napról a másikra robbant, amikor bejelentették a korlátozó intézkedéseket: kiürültek az utcák, a terekről eltűntek az emberek, mindenki visszahúzódott az otthonába” – emlékezett vissza.

©

Janzsó Viktor ugyanakkor arra is rámutatott: az amerikaiak két dologban igazán világhírűek, a logisztikában és a showbusinessben, a jelenlegi helyzetben pedig mindkettőnek hasznát veszik.

„Bezártak a mozik, kiürült a Broadway, az ő szerepüket most a helyi politikusok és a televíziós társaságok vették át, és a tájékoztatást mindennél fontosabbnak tartják” – mesélte.

A folyamat délelőtt 11 órakor kezdődik Andrew Cuomo New York állam kormányzójának tájékoztatásával, őt követi a már említett Bill de Blasio polgármester, majd délután Phil Murphy New Jersey-i kormányzót követve Donald Trump amerikai elnök tájékoztatja a lakosságot. Minden adást élőben adnak a televíziós társaságok, rengeteg számot, adatot közölnek és soha nem felejtik el lelkesíteni az embereket.

„Össze kell fogni, ki kell tartani és túl leszünk rajta” – ez most a fő üzenet.

A legfontosabbnak az Egyesült Államokban is a frontvonalon dolgozók védelmét és a kapacitásbővítést tartják, nemrég a városba érkezett a haditengerészet kórházhajója, sőt a Central Parkban is sátorkórházat állítottak fel, komplett intenzív osztályokkal, lélegeztetőgépekkel.

©

Azt persze Janzsó Viktor is elismeri, hogy nehezen ment az átállás a vészhelyzeti üzemmódra.

„Aki ismeri New Yorkot, az tudja, hogy ebben a városban teljesen elképzelhetetlen, hogy egymástól két méterre álljanak az emberek. Most, hogy kiürültek az utcák, ez valamivel könnyebb és a hatóságok is nagyon komolyan veszik, még pénzbüntetést is fontolgatnak azokkal szemben, akik nem tartják be” – mondta.

A városban egyébként nincs kijárási tilalom, sőt az egészségük megőrzése miatt még bátorítják is arra az embereket, hogy sétáljanak a szabadban, de kizárólag parkokban, maszkot használva és egyedül. A metró is teljesen kiürült, egyes buszjáratokat ingyenessé tettek, és a még nyitva tartó boltokban egyszerre csak meghatározott számú ember lehet bent.

„Furcsa látvány, hogy a világ legnagyobb fogyasztói társadalmában sorban állnak az emberek, hogy élelmiszerhez jussanak” – mondta.

Arról nincs szó, hogy bármilyen termékből hiány lenne. Az elején az emberek elkapkodták a tisztítószereket, a WC papírt és a kéztörlőt, ezekből ezért limitálták, mennyit lehet venni. Így, ha nem is mindig a legjobb minőségű termékhez, de mindenhez hozzá lehet jutni. Nem véletlen, hogy a városban a hősként tisztelt egészségügyi dolgozók, rendőrök és tűzoltók mellé felsorakoztak a kamionsofőrök is, akik biztosítják a folyamatos ellátást.

Szellemváros lett a környék

Több New Yorkban élő magyar gazdaságilag is nehéz helyzetbe került a vírus miatt. Mihály például felszolgálóként dolgozott, amíg be nem zárt a kávézó, ahol dolgozott. Először rövidített nyitvatartással próbálkoztak, de mint fogalmazott, „szellemváros lett a környék, így semmi értelme nem volt kinyitni.”

„Most attól hangos minden, hogy a vírusnak már több áldozata van, mint ahányan a 9/11-es terrortámadásban meghaltak, miközben úgy érzem, Trump teljesen tehetetlen, össze-vissza beszél” – utalt Mihály az amerikai politikai helyzetre.

Hogy valamennyi bevétele legyen, ételfutárnak jelentkezett, de szerinte most “aki él és mozog, és szeretne egy kis bevételhez jutni, futárként dolgozik, így várólistán vagyok.”

©

Mihály hallotta, hogy a magyar kormány segít hazajutni azoknak, akik ezt szeretnék, de úgy tudja, itthon sem jobb a helyzet, így marad és vár.

„Esténként maszkokat varrok otthon textilből, elsősorban magamnak és a barátaimnak” – számolt be a mindennapjairól, miközben a várost leginkább egy apokalipszisről szóló sci-fi filmhez tudná hasonlítani.

Távgyógyítás telefonon

New Yorkban március 16-a óta az iskolák is zárva vannak, Magyarországhoz hasonlóan távoktatásra álltak át – mondta a hvg.hu-nak Abella Veronika, aki két kisgyermekével él a városban. Az édesanya szerint az átállás nem volt zökkenőmentes, a minisztériumnak egy hétbe tellett összerakni az új oktatási rendszert.

Veronika arra is panaszkodott, hogy a hiánycikkek ára nagyon felment, míg egy hónapja egy 50 darabos doboz maszkot 10 dollárért lehetett megvenni, a múlt héten már 65 dollár volt. Nagy problémát jelent, hogy az orvosi vizsgálatok is gyakorlatilag megszűntek, teljesen átálltak weborvoslásra.

„Miközben ezeket a sorokat írom, éppen a gyerekek tüdőgyógyásza hív, hogy a rendelőlátogatás helyett a jövő heti időpontot telefonhívásra cseréli” – tette hozzá.

A kilakoltatásokat viszont felfüggesztették az elkövetkező 90 napra, így azok, akik nem tudnak albérletet fizetni, mert elveszítették a munkájukat, megnyugodhatnak kicsit, nemfizetés miatt senkit sem lehet utcára tenni abban a városban, ahol bérli a lakását. Ami viszont Veronika szerint rossz hír, hogy elszaporodtak az ázsiaiak elleni gyűlölettámadások, ezt azonnal büntetik, külön segélyvonalat is létrehoztak miatta a hatóságok.

Janzsó Viktorék a súlyosbodó helyzet ellenére nem félnek, de tisztában vannak vele, hogy ők sem golyóállók, a vírust mindenki elkaphatja.

„Az életnek nem lehet gátat szabni, el kell menni a boltba, a szervizbe, kijárunk futni a parkba, próbálunk sportolni és egészségesek maradni, de azért nyomasztó érzés, hogy a világ fővárosában élünk, és üresek az utcák. Megszűnt minden, ami New Yorkot várossá teszi, kicsit olyan, mintha egy faluban élnénk télen, ahol mindenki behúzódik az otthonába” – mondta.

A barátokkal, családdal virtuálisan kapcsolatban vannak, és tartják egymásban a lelket.

Hűtőkamionok a halottaknak

A nyomasztó hangulatot csak erősíti, hogy a keleti parti nagyvárosban egyre több kép és videó jelenik meg azokról a hűtőkamionokról is, melyek a koronavírus-járvány miatt halottasházként működnek. Az egyenként 44 holttest tárolására alkalmas járműveket a nagyobb kórházak mellé telepítették, és külön sátrakat is emeltek a hatóságok.

Michael Lanotte, a New York államban lévő ravatalozók igazgatói szövetségének vezetője azt közölte, hogy ezek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az elhunytakat emberséges körülmények között őrizzék, amíg átszállíthatják őket a ravatalozókba.

New Yorkba eközben több mint ötszáz orvos, kétezer nővér és 250 mentő érkezik a következő napokban az Egyesült Államok különböző részeiről, hogy megpróbáljanak segítséget nyújtani a vészhelyzetben, ami egyre jobban maga alá temeti a 8 és félmilliós nagyvárost és egészségügyi rendszerét.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a rendkívüli bejelentést Bill de Blasio polgármester nem az irodájából, de még nem is a lakásából, hanem Queens egyik teniszcentrumából tette, melyet kórházzá alakítottak át, mert a kerület központi intézménye már megtelt.

Vannak azonban arra utaló jelek is, hogy a szövetségi és a helyi vezetésnek is egyre kellemetlenebb a helyzet. A Bloomberg hírügynökség szerint több amerikai tagállamban a kórházvezetők elbocsátással fenyegetik az orvosokat és az ápolókat, ha a sajtónak nyilatkozva panaszkodnak az egészségügyi eszközök vagy védőruhák hiányára, a munkakörülményekre, de a hírügynökség szerint konkrét elbocsátásokra is sor került már emiatt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Stream360: Miért nem vicces az Űrhadosztály?

Stream360: Miért nem vicces az Űrhadosztály?

Ötven forinttal "csökkent" Orbán Viktor fizetése

Ötven forinttal "csökkent" Orbán Viktor fizetése

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába