Tetszett a cikk?

Több mint háromezerrel emelkedett Oroszországban egy nap alatt a koronavírussal fertőzöttek száma, s így már közel 25 ezer vírushordozó van az országban. Már Putyin elnök sem bizakodó, a virológusok attól tartanak, Moszkva lehet a második New York.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

„Napról napra változik a helyzet és sajnos a dolgok nem a javulás irányába haladnak. Nő a fertőzöttek száma, és egyre több a súlyos eset” – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki márciusban még arról beszélt, hogy országában ellenőrzés alatt tartják a világszerte már közel kétmillió megbetegedést okozó járványt, és a hatóságoknak sikerül megakadályozni a vírus tömeges terjedését.

Az Oroszországban eddig 198 halálos áldozatot szedő betegség legnagyobb gócpontja Moszkva, az orosz hatóságok szerint viszont vidéken is romlik a helyzet, a fővárostól távolabb lévő települések háromhetes késéssel követik a 12 milliós metropoliszban észlelhető trendet. Megjelent a koronavírus a hadseregben is, nem hivatalos források szerint legalább három katona tesztje hozott pozitív eredményt.

Bár Oroszországban továbbra is jóval kevesebb a megbetegedés, mint több nyugat-európai országban, a szakértők szerint a betegek valós száma jóval a hivatalos adatok fölött jár. A tesztelést azonban lassítja az eszközhiány, illetve az egész országot jellemző bürokrácia is.

©

Moszkvában, ahol eddig 15 ezer fertőzöttet regisztráltak, két-három héten belül annak ellenére betelhetnek a betegágyak, hogy 24 fővárosi kórházat alakítanak át járványközponttá, s összesen 21 ezer beteget tudnak majd egy időben kezelni. Országszerte jelenleg negyvenezer olyan kórházi férőhely van, amely alkalmas a koronavírusos betegek kezelésére, ezt a számot néhány napon belül 95 ezerre növelik. Az ágyakra valószínűleg szükség is lesz, ugyanis a vidéken is vannak gócpontok, például Uljanovszk, ahova az egyik helyi városvezető fia Nagy-Britanniából hazatérve hurcolta be a betegséget. Bár a hivatalos adatok szerint a városban nincs sok fertőzött, a helyi orvosok szerint csak azért nem találnak több vírushordozót, mert nem végeznek teszteket a légúti betegségektől szenvedőknél.

Az „északi fővárosban” Szentpéterváron is terjed a betegség, az ötmillió lakosú városban mintegy ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

Visszatérve Moszkvára: Szergej Netyoszev, a koronavírusteszteket egykor egyedüliként végző Vektor laboratórium volt vezetője attól tart, Moszkva lehet az új New York, azaz válságosra fordulhat a helyzet. „New Yorkban sem végeztek eleinte elég tesztelést, így nem találtak rá azokra az emberekre, akik tünetek nélkül terjesztették a vírust. New Yorkban ugyanakkora a népsűrűség, mint az orosz főváros belső kerületeiben. Nagyon könnyű ezért átadni a fertőzést. Úgy vélem, hogy nálunk is, különösen Moszkvában, ilyen lesz a helyzet, bár nagyon nem akarom, hogy így történjen” – mondta a tudós a Reminder nevű orosz orvosi szakportálnak adott nyilatkozatában.

A járvány annak ellenére is terjed, hogy Putyin elnök április végéig tartó munkaszünetet rendelt el, Moszkvában pedig szinte teljes kijárási tilalmat vezettek be: a polgárok csak digitális engedélyek birtokában használhatják a tömegközlekedési eszközöket, s a főváros határában ellenőrzőpontokat állítottak fel a rendőrök, hogy megszűrjék a beérkező forgalmat. A digitális engedélyek kiadása fennakadásokkal halad, az új rendszer első napján 900 ezer kérelmet utasítottak el arra hivatkozva, hogy a kérelmezők nem pontos adatokat írtak a dokumentumokba. A hatóságok e mellett 3,2 millió egyalkalmas utazási engedélyt adtak ki. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fővárosi rendelők és kórházak előtt a hét végére többórás sorok alakultak ki, ugyanis az egészségügyi hatóságok képtelennek bizonyultak a betegek – s nem csak koronavírus fertőzésben szenvedők – tömegeinek a felvételére és ellátására.

Az ellenzék szerint a hatalomnak pénzjuttatásokkal kellene segítenie a fővárosi polgárokat, illetve vállalkozókat, ellenkező esetben a csődhullám és a várható áruhiány miatt zavargások törhetnek ki.

Bár a hivatalos közlések szerint az ország elegendő védőfelszereléssel és lélegeztetőberendezéssel rendelkezik, orosz források szerint a több fővárosi kórházban, illetve a vidéki településeken komoly hiány alakult ki: nincs elég maszk és arcvédő, s a leltárban szereplő lélegeztetőgépek jó része működésképtelen.

©

Célkeresztben a külföld

A romló helyzet ellenére Oroszország rendületlenül folytatja a nyugati demokráciákba vetett bizalom aláásását célzó dezinformációs és propaganda-erőfeszítéseit, amelynek fontos része a különféle járványokkal, illetve az oltások állítólagos veszélyeivel foglalkozó álhírek és hazugságok terjesztése. A The New York Times szerint Putyin és környezete már egy évtizede folytat harcot az amerikai tudósok és tudomány ellen, és most, a koronavírus-járvány közepette is folytatódik ez a kampány.

A különbség annyi, hogy míg korábban jellemzően az orosz dezinformációs hálózatok maguk is gyártották az álhíreket, most inkább az a cél, hogy felerősítsék és továbbterjesszék az amerikai és nyugat-európai médiumokban már hónapok óta keringő összeesküvés-elméleteket. A New York Times arról ír, hogy a bizonyíthatóan az orosz államhoz és a Putyin belső köréhez tartozó vállalkozóhoz, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető szentpétervári trollgyár ontja azokat a közösségi oldalakra feltett kommenteket, amelyek arról próbálják meggyőzni az olvasókat, hogy a koronavírust az USA-ban fejlesztették ki, és szándékosan szabadították rá Kínára. Az orosz médiumok minden csatornán terjesztik ezt a vádat, a közösségi oldalak mellett a Kreml propagandaadójának számító, több nyelven sugárzó RT tévéállomáson, illetve a közszolgálatinak nevezett csatornákon is gyakran elhangzanak az USA-t, illetve Donald Trump elnököt támadó hírek.

Új fegyver

„Moszkva új lehetőségként tekint a koronavírus-járványra, mivel úgy véli, hogy hasznot tud húzni az embereket félelembe taszító egészségügyi válságból” – mondta még márciusban Lea Gabrielle, az amerikai külügyminisztérium dezinformációs akciók elemzésével foglalkozó részlegének vezetője. Szerinte ebben a projektben az orosz dezinformációs rendszer valamennyi elemét bevetik, a médiumok mellett részt vesznek benne az álneveken kommentelő trollok milliói, valamint az orosz állam képviselői is. Amerikai vádak szerint Moszkva az USA-ban is fizet bérkommentelőket, hogy ezzel is csökkentse a dezinformációs akciók „digitális lábnyomát”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én
©

Az orosz dezinformációs és propagandaakciók azokat is célba veszik, akik kétségbe vonják, hogy a komoly médiaeseményként kezelt orosz humanitárius akciók célja valóban a segélynyújtás lenne. Még mindig tart például az az orosz–olasz szópárbaj, amely azután robbant ki, hogy a torinói La Stampa újságírója olasz kormányzati forrásokra hivatkozva megszellőztette, hogy az Olaszországba szállított orosz segélyek négyötöde használhatatlan, és az akció mögöttes célja egyszerűen az volt, hogy Észak-Olaszországba küldjenek több tucat orosz hírszerzőt és ügynököt. Bár az orosz médiumok azt állítják, hogy a La Stampa vádjait az olasz politikai elit is cáfolta, csak annyi történt, hogy a lombardiai kormányzó politikai támadásnak nevezte az újságcikket, s – miközben nem cáfolta annak tartalmát – köszönetet mondott Oroszországnak, hogy szakembereket vezényelt a járvány által leginkább sújtott Bergamo térségébe.

Az USA-nak küldött, eleinte segélyszállítmánynak nevezett küldemény ügyében is jól láthatóak a mögöttes szándékok. Miután kiderült, hogy az amerikaiak fizettek a „humanitárius segítségért”, az orosz propaganda azt kezdte ismételgetni, hogy a járványtól való félelem felülírja az USA politikáját is, és Trump annak ellenére fogadta el a Moszkvából érkezett lélegeztetőgépeket, hogy azokat egy olyan vállalat küldte, amely rajta van az Oroszországot sújtó amerikai szankciós listán. A Kreml azt igyekszik sugallni, hogy ezzel lépéssel az USA közelebb került a büntetőintézkedések feloldásához.

©

Arról viszont nem beszélnek a kormánypárti orosz médiumok, hogy az ellenzéki pártok és a független orvosszakszervezet képviselői folyamatosan azt kérdezik a hatalomtól, hogy miért szállít dollármilliókat érő orvosi felszereléseket külföldre, miközben Oroszországban szemmel láthatóan nincs elegendő ilyen eszköze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél