szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl sokan haltak meg a koronavírus okozta betegségben Anders Tegnell szerint.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Elismerte Svédország vezető járványügyi szakértője, hogy túl sok halálos áldozatot követelt az általa képviselt járványkezelési stratégia. Anders Tegnell egy svéd rádióműsorban úgy fogalmazott: ha a mostani tudásuk birtokában találkoznának újra ezzel a betegséggel, a válaszuk valahol a Svédország és a világ többi része által képviselt hozzáállás között volna.

A svéd kormány Tegnell javaslatai szerint határozta meg azokat a – meglehetősen laza – szabályokat, amelyekhez a svédeknek alkalmazkodniuk kell(ett) a járvány idején. Ezek értelmében például nem lehetett ötven főnél több résztvevővel eseményeket szervezni, az éttermek azonban nyitva tarthattak, az emberek járhattak vásárolni, edzeni, a 16 évnél fiatalabb diákok pedig járhattak iskolába.

A svéd megközelítést dicsérték és kritizálták is. Ami azonban nem lehet vita tárgya – jegyezte meg a Tegnell nyilatkozatáról beszámoló Bloomberg –, az az ország halálozási statisztikája.

Svédországban 100 ezer lakosra 43 COVID-19 betegségben elhunyt jut. Ez globálisan is meglehetősen rossz mutató.

Az országban összesen 4468 életet követelt a járvány.

„Világos, hogy van potenciál a javulásra abban, amit Svédországban tettünk” – fogalmazott Tegnell, aki most először mondta ki nyilvánosan, hogy az elképzelése túl sok áldozatot követelt. A szakember mostanáig azzal érvelt, hogy mivel a járvány hosszúra nyúlhat, fenntarthatóbb választ kell találni rá a szigorú és hirtelen elrendelt lezárásoknál. A cikk szerint a külföldről érkező kritikák ellenére Tegnell stratégiájának otthon széles a támogatottsága.

A Bloomberg azt is megjegyezte, hogy míg számos európai országban már feloldották a korlátozások nagy részét és a határok is sorra nyílnak, Svédország lemaradásban van, a svédek nehezebben utazhatnak, mivel hazájukat magas kockázatúnak minősíti sok állam.

Ráadásul egyelőre annak sem látszanak a jelei, hogy a svéd gazdaságnak különösebben jót tett volna, hogy elmaradtak a lezárások. Magdalena Andersson pénzügyminiszter nemrég például arra figyelmeztetett, hogy az ország a legkomolyabb gazdasági válságával néz szembe a II. világháború óta: a GDP 7 százalékot is eshet idén. Ez nagyjából megfelel az uniószerte tapasztalt visszaesésnek.

A svéd kormány is egyre jobban aggódik; Stefan Löfven miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy rövid határidővel megvizsgálják, megfelelő volt-e a járvány kezelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!