szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Phenjan szerint Dél-Korea azóta sért meg folyamatosan egy 2018-as megegyezést, hogy aláírta.

„Korcs kutyaként” viselkedve rúg fel minden megállapodást Dél-Korea – ezzel indokolta  Phenjan, hogy előző napon miért robbantotta fel a Korea-közi összekötő irodát. A KCNA észak-koreai közmédiában megjelent cikk továbbra is a dél-koreai röplapterjesztéssel indokolja az északi területen álló, üres épület lerombolását.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor húga, Kim Jo Dzsong nevében is megjelent egy közlemény, ami az iroda lerombolását magyarázza. Kim Jo Dzsong szintén a röplapok terjesztését rója fel. Szerinte a 2018-as panmindzsoni egyezmény alapján mindkét Koreának be kellett volna szüntetnie az ellenséges tevékenységet, ideértve a propagandaanyagok hangszórókkal és röplapokkal való terjesztését a határon, amit Dél-Korea jelenleg is folytat. Kim azt is felrótta Mun Dzse In dél-koreai miniszterelnöknek, hogy

az Amerika-párti lakájság hurkába dugja a nyakát”.

A 2018 szeptemberében aláírt megegyezéshez komoly reményeket fűzött Szöul. Mun Dzse In többször is arról nyilatkozott: Phenjan kész a nukleáris leszerelésre.

A történtekre válaszul Kim Jon Csul dél-koreai országegyesítési miniszter felajánlotta lemondását – számol be az MTI. Kim azt mondta: sajnálja, hogy nem tudott megfelelni az elvárásoknak, és nem sikerült előmozdítania a békét és a prosperitást a Koreai-félszigeten. A BBC szerint Dél-Korea nyitott marad a jövőbeli együttműködésre, az iroda lerombolását azonban értelmetlennek és károsnak nevezték.

Eközben az észak-koreai hadsereg megerősítette: bevonul Keszong határvárosba és a Gyémánt-hegység környékére, ahol Szöul és Phenjan közös ipari és idegenforgalmi beruházásokat és fejlesztéseket valósított meg. Emellett katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel a két országot elválasztó demilitarizált övezetben, és újrakezdik a rendszeres hadgyakorlatokat a határ közelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk