szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseheknél szombaton 260, az ukránoknál 917 embernél igazolták a fertőzést.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Megugrott a hétvégén az új koronavírus-fertőzések napi száma Csehországban: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent hivatalos adatokból.

Eddig 11 306 ember fertőződött meg az országban, több mint hetven százalékukat már gyógyultnak nyilvánították. A 3277 aktív fertőzött közül 117 szorul kórházi kezelésre, nagyjából tucatnyi páciens állapota súlyos.

A járvány a friss közlés szerint 347 halálos áldozatot követelt eddig. Ez a szám kettővel kisebb, mint a szombati hivatalos adat. A tárca a változásra nem adott magyarázatot, korábban azonban többször elhangzott, hogy a központi statisztikát a kórházak jelentései szerint állítják össze, így a későbbi korrigálások nem kizártak.

„A fertőzések növekvő száma nagy valószínűséggel a korábbiaknál nagyobb számú tesztelés következménye” – mondta a közszolgálati rádiónak Jarimila Rázová országos tiszti főorvos. Megjegyezte: a lokális fertőzésgócokban mindenkit letesztelnek, az összes teszt eredménye még nem ismert, ezért az esetek számának további növekedését sem lehet kizárni.

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik teszik ki. A járványügyi hivatal döntése szerint a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját, valamint részben a rokonaikat, körülbelül 3 ezer embert is kötelezően letesztelnek. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint mindezek ellenére az általános járvány-helyzet tovább javult, ezért a már bejelentett lazításokat nem vonják vissza.

A pénteki 1109 és a szombati 948 után 917 új igazolt koronavírusos esetet jelentettek Ukrajnában, ahol a járvány kezdete óta már 42 982 embert fertőzött meg a koronavírus (SARS-CoV-2) Az általa okozott COVID-19 betegségbe 19 ember halt bele az elmúlt napon, így a járvány kitörése óta 1129 ember veszítette életét emiatt.

Gyógyultnak az elmúlt napban 233 embert nyilvánítottak , a járvány kezdete óta a számuk 18 934. Kórházban 22 919 embert ápoltak, 665-tel többet, mint pénteken.

Ukrajnában az első koronavírusos fertőzést március 3-án jelentették Csernyihiv megyéből, március 17-én karantént vezettek be. Május 22. és június 22. között a helyi hatóságok dönthetnek karantén, illetve más korlátozó intézkedések bevezetéséről. Az elmúlt héten gyorsult az új fertőzöttek számának növekedése. Az ország több megyéjében a kórházak félig megteltek – közölte csütörtökön Denisz Smigal kormányfő. Makszim Sztyepanov egészségügy-miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna a járvány újabb hullámára készül.

Szerbiában szombatról vasárnapra 227-tel, 13 792-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Ilyen magas a legutóbb a járvány elején volt a napi új fertőzöttek száma. Szombaton két újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a COVID-19 betegség áldozatainak száma 267-re emelkedett.

A nyugat-balkáni országban több közéleti személyiség is megfertőződött, pozitív lett a koronavírus-tesztje Maja Gojkovic házelnöknek, Aleksandar Vulin védelmi miniszternek, Marko Djuricnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének, valamint Marko Cadeznek, a szerbiai gazdasági kamara elnökének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!