Tetszett a cikk?

Az eddig is igen heves kampány most minden bizonnyal újult erővel folytatódik.

Az exit poll (a szavazók megkérdezésén alapuló felmérés) szerint Andrzej Duda, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte a lengyel köztársaságielnök-választás első fordulóját 41,8 százalékos eredménnyel. A második a voksok 30,4 százalékát megszerző Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, akit a májusi szavazás elhalasztása után új jelöltként indított a 2007 és 2015 között kormányon volt jobbközép Polgári Platform. Kettejük között dől el a verseny a második fordulóban, július 12-én.

A nagyon magasnak számító, 63 százalékos részvétel mellett zajlott szavazáson a 11 jelölt közül Szymon Holownia, egy függetlenként indult író és televíziós személyiség lett a harmadik, a radikális jobboldal jelöltje a negyedik. Minden várakozáson alul szerepelt a Parasztpárt és a baloldal politikusa, egyikük sem érte el a 3 százalékot.

Az eddig is igen heves kampány most minden bizonnyal újult erővel folytatódik. Duda elnök esélyei nagyobbak, mert egyáltalán nem biztos, hogy a kiesett ellenzéki jelöltek mind támogatják majd az egyetlen állva maradt ellenzékit, Trzaskowskit, és még kevésbé lehet tudni, hogy szavazóik követik-e a tanácsukat, vagy inkább otthon maradnak két hét múlva.

Hivatalos eredmény legkorábban hétfőn várható, de valószínű, hogy az nem fog jelentősen eltérni az exit polltól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

A melegeket vette célba a győzelem reményében a lengyel államfő

Végül a Jog és Igazságosság és a Polgári Platform sokadik politikai párbajává vált a vasárnapi lengyel elnökválasztás, ahol az a tét, hogy az ellenzék az államfői poszt megszerzésével féket tud-e rakni a kormány társadalomátalakító törekvéseire. A hivatalban lévő, kormánypárti Andrzej Duda még Donald Trumptól is támogatást kapott.