szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A brit parlament hírszerzési bizottsága kedden hozta nyilvánosságra az orosz beavatkozást vizsgáló, több mint egy éve elkészült jelentését. Azt írták benne: Oroszország befolyása az Egyesül Királyságban „az új normális”.

Oroszország beavatkozott a Skócia függetlenségéről 2014-ben megtartott népszavazásba – állapította meg a brit parlament hírszerzési és titkosszolgálati bizottsága (ISC) a Reuters szerint. A bizottság kedden kiadott jelentése azt is kiemeli: a kormány elmulasztotta elrendelni a kivizsgálását annak, hogy milyen mértékben avatkozott be Oroszország a 2016-os Brexit-referendum során, holott ennek ténye tudható volt.

Megbízható források mutatnak arra, hogy Oroszország befolyásoló kampányt végzett a 2014-es népszavazást megelőzően – olvasható a jelentésben. Az orosz beavatkozás „az új normális” az Egyesült Királyságban, az orosz oligarchákat pedig sok kormány „tárt karokkal" fogadta” – tették hozzá.

A most kiadott jelentés már 2019 márciusában elkészült. A BBC azt írja, most azzal is vádolják a kormányt, hogy a tavaly decemberi választás miatt tartotta azt vissza.

Az orosz beavatkozás mértékének felmérését pótolni kell a nyilatkozó bizottsági tagok szerint. Többen is utaltak arra, hogy a különböző kormányszervek lényegében csak azért nem tudtak hivatalosan az orosz titkosszsolgálat ténykedéséről, mert nem akartak tudni róla.

Oroszország – ahogy korábban is – minden vádat tagad azzal kapcsolatban, hogy beavatkozott volna más országok belügyeibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!