szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többségében turistákat kell kiköltöztetni Danang városából.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nyolcvanezer embernek kell elhagynia a Vietnám középső részén fekvő tengerparti várost, Danangot, miután a hétvégén újabb három ottani lakosnak lett pozitív a koronavírus-tesztje – közölte hétfőn az ország kormánya.

Az evakuálás legalább négy napot vesz igénybe, a kitelepítendők többsége turista.

Naponta körülbelül 100 belföldi légijárat közlekedik Danang és 11 másik vietnámi város között.

Az ország vezetése szombaton megerősítette, hogy április óta először újra tömeges fertőzés történt Vietnámban, méghozzá a turisták körében népszerű, több mint 750 ezer lakosú Danangban és környékén. Vasárnap ugyanott további három fertőzöttről számoltak be. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a városból hazatérőket 14 nap karanténra kötelezik.

Vietnám már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. Ennek köszönhetően eddig mindössze 420 fertőzöttet azonosítottak a 95 milliós lakosságú indokínai országban, és a hivatalos közlések szerint egyetlen ember sem halt meg az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Bár Vietnám továbbra sem fogad külföldieket, a hazai turizmus fellendülőben van az olcsó repülőgépjegyek és a kedvező árú szállások miatt.

Az új fertőzéseket követően Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy lépjen fel erőteljesebben az illegális bevándorlókkal szemben. A danangi rendőrség letartóztatott egy embercsempészt, egy 42 éves kínai férfit, aki segített ügyfeleinek Kínából bejutni Vietnámba  számolt be a helyi állami média vasárnap.

A kormány egy másik hétfői közlése szerint a Kínával határos Ha Giang tartomány hatóságai több mint 1500 embert fogtak el illegális határátlépés miatt május óta. Az elfogottak többsége vietnámi állampolgár volt, a hatóságok karanténba helyezték őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját