szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai magatartással van gond a nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint.

Franciaország és Németország kilép az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reformjáról folyó, G7-es tárgyalásokból, mert az Egyesült Államok irányító szerepet akar játszani a megbeszéléséken, holott úgy döntött, hogy kilép a szakosított ENSZ-szervezetből – közölte három, nevének elhallgatását kérő illetékes a Reuters hírügynökséggel pénteken.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország kormányszóvivői nem kívánták kommentálni a hírügynökség értesüléseit.

A francia-német lépés kudarc Donald Trump amerikai elnök számára, miközben a legfejlettebb hét ország (G7) soros elnöki tisztét betöltő Egyesült Államok abban reménykedett, hogy sikerült közös menetrendet kidolgozni a WHO átfogó reformjára szeptemberben, két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Az Egyesült Államok júliusban közölte, hogy kilép a globális egészségügy jobbítása céljából létrehozott ENSZ-szervezetből, miután Trump azzal vádolta meg azt, hogy részrehajló Kínával szemben, és rosszul kezelte a koronavírus-világjárványt. A WHO visszautasította a vádakat. Egyes európai kormányok is bírálták a WHO-t, de korántsem olyan súlyosan, mint az Egyesült Államok.

A WHO reformjáról szóló tárgyalások négy hónapja kezdődtek. Azóta csaknem húsz távkonferenciát tartottak a G7 egészségügy-miniszterei. A G7-en belüli - amelynek tagja Japán és Kanada is - megállapodás megkönnyíti majd a G20 országcsoporton, illetve az ENSZ-en belüli tárgyalásokat, ahol minden változást jóvá kell hagynia Kínának, Oroszországnak és több fontos G7-ország kormányának.

Egyelőre nem tudni, hogy az egyesült államokbeli G7-csúcstalálkozó, amelyen Trump elnök ismertetni kívánja a menetrendet, valóban összeül-e szeptemberben, ahogyan tervezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen – mondta hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága