szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egykori kormánypárt, a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be, de egyedül kevesek lesznek annak elfogadásához.

A járványhelyzet kezelése került a tavaly ellenzékbe szorult román Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány középpontjába, amellyel a Ludovic Orban vezette kisebbségi kabinetet buktatnák meg. A bizalmatlansági indítvány szövegét hétfőn Marcel Ciolacu, a PSD elnöke ismertette. Azt vetik a kormány szemére, hogy annak tagjai többször maguk szegték meg azokat a szabályokat, amelyeket ők maguk állítottak fel a járvány terjedésének megállításáért.

Bírálták, hogy a liberális kormány és az államelnök több ezer román állampolgár kiutaztatását tette lehetővé a szükségállapot idején. A PSD szerint Orbannak és Klaus Iohannis elnöknek csak a nyugat-európai vezetők jóindulatának az elnyerése számított, miután ez utóbbiak olcsó munkaerőt kértek Bukaresttől. A korrupciós ügyeibe belebukó PSD most az Orban-kormányt vádolja ugyanezzel: azt is állítják, hogy a járvány idején visszaélések történtek a közbeszerzések terén az egészségügyben.

Az indítványt várhatóan a héten fogják felolvasni, majd a két ház együttes ülésen fog szavazni róla. A törvényhozók felének plusz egynek a voksára van szükség a kormány megbuktatásához.

Az indítványt 205 törvényhozó írta alá, az elfogadásához, ami a kormány megbuktatását jelentené, 233 szavazatra van szükség. A PSD szavazatai önmagában nem elegendőek, ehhez más kisebb pártok támogatására is szükség van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.