szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Németország több tartományában megkezdődött az új tanév, de a koronavírusos megbetegedések növekvő száma és a higiéniai szabályok elleni lázadások aggodalomra adnak okot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Németországban a legkisebbeknek már elkezdődött a tanév, de a korábbiakhoz képest komoly változtatásokkal, hiszen a koronavírus jelentősen átírta a szabályokat: a szájmaszk az iskola egész területén kötelező, a gyerekek csak a tantermi helyükre ülve vehetik azt le. Pedagógiai érv, hogy a tanárok és diákok közit kommunikáció eredményességéhez elengedhetetlen, hogy lássák egymás arcát a felek, de a szakemberek szerint pont ilyenkor kerülnek szabadjára az osztályterem levegőjében a veszélyes vírusokat hordozó részecskék. Sok virológus szerint ennyi szigorú szabály is kevés, szerintük a termekben még 20-22 főnél is lehetetlen megtartani az ajánlott szociális távolságot, és vannak osztályok, ahol ennél is többen vannak.

Megoldatlan kérdés a távoktatás is. Németországban egységes a politikai álláspont azzal kapcsolatban, hogy iskolába járni kell, ám arra gondolni sem mer senki, hogy megint félbe kelljen szakítani a tanévet. Hiszen míg a felsőbb évesek megbirkóznak az interneten keresztüli távoktatással, addig a klaviatúrát sem ismerő elsősöktől nehezen várható el, hogy így is eredményesek legyenek.

A legkisebb diákok közül jó néhányan kifejezetten büszkén viselik a maszkot, így mutatva, hogy ők már nagyok. A jelek szerint nekik egy kicsivel több eszük van, mint a maszkviselés- és oltásellenes tüntetőknek, akik Berlin utcáin is megjelentek. Szerintük az óvintézkedések eleve alkotmányellenesek, ugyanis korlátozzák szabadságjogaikat. A tüntetésekre augusztus végén tervezik feltenni a koronát a demonstrálók: meghívták Donald Trump amerikai elnököt is, mint a szabadság legfőbb védelmezőjét. Mindeközben a járvány terjedése sem állt meg: az esetszámok a napi 1500 körüli új fertőzöttel már a májusi értékekhez közelednek.

Berlini tudósítónk, Weyer Béla cikke teljes terjedelmében az e heti HVG Világ rovatában és online a hvg360-on olvasható csütörtöktől.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára

A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Óriási siker: 48 évnyi kutatás után most magyar tudósok találták meg az új részecskét, az Odderont

Óriási siker: 48 évnyi kutatás után most magyar tudósok találták meg az új részecskét, az Odderont