szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az átmeneti kormány felkelők öt jelentős csoportjával írt alá egyezményt. Kettő frakció azonban még nem írta alá a békemegállapodást.

Békemegállapodást írt alá a szudáni átmeneti kormány öt kulcsfontosságú lázadócsoporttal hétfőn a szomszédos Dél-Szudán fővárosában, Jubában. Az egyezséget, amely Salva Kiir dél-szudáni elnök közvetítésével jött létre kilenc hónapi egyeztetések eredményeképpen, a szudáni vezetés oldaláról Abdalla Hamdok miniszterelnök és Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai "szuverén tanács" vezetője, míg a lázadók részéről a Szudáni Forradalmi Fronthoz tartozó lázadócsoportok vezetői írták alá.

A felek ezzel véget vethetnek a 17 éve zajló polgárháborús konfliktusnak az országban. Az öt felkelőcsoportból négy a forrongó dárfúri régióban tevékenykedik, ahol több mint háromszáz ezren vesztették életüket és 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból a 2003 óta tomboló erőszak miatt.

Ugyanakkor két fontos lázadócsoport, az Abdel-Aziz al-Hilu vezette Északi Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM/North) frakció és az Abdel Vahíd an-Núr vezette Szudáni Felszabadító Hadsereg (SLA) frakciója nem szerepelt az aláírók között. Jaszid Szaad Arman, az SPLM-N vezetőhelyettese szerint a most kimaradt frakciók később is csatlakozhatnak a megállapodáshoz.

Az egyezség politikai képviseletet, hatásköröket, gazdasági és földjogokat biztosít a lázadóknak, a fegyvereseik beolvasztásával az ország biztonsági erőnek sorába.

Lehetőséget kapnak ezáltal a menekültek is a visszatérésre otthonaikba. Fejszál Mohammed Száleh szudáni tájékoztatási miniszter szerint a lázadók három helyet kapnak az országot átmenetileg irányító katonai tanácsban, emellett öt minisztériumot irányíthatnak majd és a háromszáz fős átmeneti törvényhozó tanács tagjainak negyedét delegálhatják.

Ezen felül a regionális kormányzatok tisztségviselőinek 40 százalékát állíthatják ki és ugyanilyen arányban jogosultak a helyi bevételekre is. Száleh hozzátette, hogy egy új állami alap évente 750 millió dollár fejlesztési támogatást fog nyújtani tíz éven át a leszakadt déli és nyugati térségeknek.

Mindemellett a katonai és civil hatalommegosztáson alapuló szudáni átmeneti vezetés anyagi gondokkal küszködik, hogy finanszírozni tudja a több millió menekült visszatérését és az egyezségben ígért regionális fejlesztési terveket.

A dárfúri konfliktus 2003-ban kezdődött olyan afrikai etnikai csoportok lázadásával, akik hátrányos megkülönböztetéssel vádolták a főként arab etnikumúakból álló szudáni kormányt. A kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között