szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rajzolt fantomkép alapján már el is fogtak valakit a francia hatóságok, akinek köze lehet az országban történt állatkínzásokhoz.

Fantomkép alapján őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a rejtélyes franciaországi lócsonkítások ügyében hétfőn a francia hatóságok. A Németországgal határos Haut-Rhin megyében egy 50 éves foglalkozás nélküli férfit tartóztattak le, aki szökésben lévő társával együtt egy hátaslovat és két pónit késelt meg augusztus végén a Párizstól délre fekvő Yonne megyében.

A férfiról, akit Németországban állatbántalmazóként, Franciaországban pedig drogüzérként ismernek, a megtámadott állatmenhely tulajdonosa által adott személyleírás alapján adtak ki fantomképet. A tettesek a gazdát is megsebesítették egy kerti késsel, mielőtt elmenekültek a helyszínről. Ez az első letartóztatás a franciaországi lótartók kedélyét borzoló, hónapok óta tartó lókéselések, lócsonkolások ügyében, de távolról sem biztos, hogy ezzel megoldódott a rejtély, mert az ország legkülönbözőbb vidékein – összesen 20 megyében – történtek támadások, amelyekben a módszerek is különböznek.

A hétvégén Dijon térségében a csendőrség nagyszabású hajtóvadászatot indított a tettesek elfogására, miután egy környékbeli farmon megkéseltek egy csődört. Cantal megyében pedig holtan találtak egy kibelezett kancát, amelynek levágták az egyik fülét és a tőgyét. A fővároshoz közeli Val-d'Oise régióban is a hétvégén észlelték az első rejtélyes lóbántalmazást, itt két kancát késeltek meg, egyiket a nemi szervén, a másikat az oldalán.

A nyomozás vezetője szerint összesen több mint 150 esetet vizsgálnak, de nem biztos, hogy ezek mind összefüggnek egymással. Húsz levágott fülről tudnak, ezekhez járulnak még a megcsonkított nemi szervek és az éles tárgyal végrehajtott bemetszések esetei. Egyes állatoknak a szemét vájták ki, vagy az orrlyukát vágták át.

Az első eseteket már az év elején észlelték, a nyár folyamán azonban a támadások megszaporodtak, és már teheneket, sőt szamarakat is érintettek. A rejtélyes csonkítások nyomán a hatóságok éberségre szólították fel a lótartókat. A bűncselekmények indítékát a nyomozók is csak találgatják. Elképzelhetőnek tartják, hogy valamilyen internetes kihívás vagy fogadás, de az is lehet, hogy egy kényszeres bűnelkövető áll a csonkítások hátterében.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat

Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat

Meghalt Tóth Balázs, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője

Meghalt Tóth Balázs, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője

Nem tudott elég egészséges játékost benevezni, visszalép az OSC a vízilabda Magyar Kupából

Nem tudott elég egészséges játékost benevezni, visszalép az OSC a vízilabda Magyar Kupából