szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külgazdasági és külügyminiszter az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján lesz ott kedden a Fehér Házban.

Kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a tárca sajtófőnökének közlése szerint Donald Trump elnök meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként lesz ott az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján.

Paczolay Máté az MTI-nek arról számolt be, hogy Szijjártó Péter tárgyalni fog többek között Jared Kushner elnöki főtanácsadóval – Donald Trump sógorával –, aki jelentős szerepet vállalt a béketerv kidolgozásában.

Izrael és az Emírségek megállapodása mindent átrendez a Közel-Keleten

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok váratlan normalizálása új, békésebb Közel-Kelet hajnalát is jelentheti. De a palesztin ügy háttérbe szorult, a figyelem pedig Szaúd-Arábiára összpontosul.

Szijjártó szombaton a közösségi oldalán azt írta: Magyarország továbbra is támogatja a közel-keleti békéért tett erőfeszítéseket és továbbra is kiáll a nemzetközi szervezetekben a térség országainak korrekt megítélése mellett. Hozzátette, hogy amióta a Fehér Ház elkészítette a térség stabilizálására vonatkozó menetrendet, ez már a második fejlemény, ami azt igazolja, hogy az eddigi béketervek közül ez a legjobb és ez kecsegtet a legtöbb eséllyel arra, hogy végre béke legyen a Közel-Keleten.

Az elnök augusztus 13-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok közvetítésével békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

Szeptember 11-én Trump arról számolt be, hogy – ugyancsak az Egyesült Államok közvetítésével – az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Kushner: Történelmi áttörés Izrael és az Emírségek megállapodása

Történelmi áttörésnek nevezte az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodását a kapcsolatok normalizálásáról vasárnap, Jeruzsálemben tett látogatásán Jared Kushner, a Fehér Ház közel-keleti főtanácsadója, Donald Trump amerikai elnök veje. Az Egyesült Arab Emírségek uralkodója hivatalosan is véget vetett Izrael bojkottjának.

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül