szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 24 millió ember szorul humanitárius segélyre az országban.

Csökkentették vagy leállították már a tizenöt legfontosabb ENSZ-segélyprogramot Jemenben, további harminc program sorsáról pedig az elkövetkező hetekben döntenek, amennyiben nem jut pótlólagos forrásokhoz a világszervezet, amely szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget a konfliktus sújtotta ország lakóival, közölte a világszervezet szerdán.

Ez egy lehetetlen helyzet"

 - jelentette ki Lise Grande, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora, aki hangsúlyozta azt is, hogy Jemen a világ legsúlyosabb humanitárius válságán megy keresztül, de hiányoznak az eszközök a szenvedő emberek megsegítésére, akik támogatás hiányában meg fognak halni.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá. A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre, ráadásul a helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

Az ENSZ szerint a humanitárius partnerszervezetek április és augusztus között kénytelenek voltak az élelmiszerelosztást csökkenteni. Az idén a világszervezet a segélyezéshez szükséges 3,2 milliárd dollár (1000 milliárd forint) alig harmadát kapta meg az adományozóktól.

Az Élelmezési Világszervezet (WFP) szerint jelenleg a helyzet súlyosabb, mint az eddigi mélyponton, 2018-ban volt.

"A jemeni válság ember alkotta krízis, amelyre ember alkotta gyógyír van. Hozzáférés, pénzügyi támogatás és végtére békére van szükség. Jement 2018-ban meg tudtuk óvni egy éhínségtől. Ezt ismét megtehetjük, ha megkapjuk ehhez az eszközöket és a hozzáférést" - jelentette ki David Beasley, a WFP főigazgatója.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

366 forintba is került egy euró

366 forintba is került egy euró

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról