szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 48 éves, konzervatív Amy Coney Barrett kinevezése miatt sokan máris aggódnak.

Amerikai sajtóértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök Amy Coney Barrett fellebvíteli bírót jelöli a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául.

A 87 éves korában elhunyt alkotmánybírót szerdán és csütörtökön az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság épülete bejáratánál ravatalozták fel, koporsóját pénteken átszállították a Capitolium Szoborcsarnokába. Az amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsó előtt politikusok, magas rangú katonai vezetők és barátok százai rótták le kegyeletüket.

Az alkotmánybírót a jövő héten temetik el a Washington melletti arlingtoni sírkertben a férje mellé.

©

Donald Trump a hét elején bejelentette, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt új alkotmánybírót jelöl, aki - mint mondta - mindenképpen nő lesz. A jelölt nevét szombatra ígérte. A republikánus többségű szenátus vezetője, Mitch McConnell kedden közölte: megvan a szükséges számú voks a jelölt meghallgatás utáni megszavazásához.

A 48 éves Amy Coney Barrett esetleges kinevezése miatt máris aggodalmukat fejezték ki liberális és emberi jogi szervezetek, félő ugyanis, hogy a konzervatív jelölt segítségél az alkotmánybíróság felülírné az 1973-as Roe vs. Wade ítéletet, mely az egész Egyesült Államokban legalizálta az abortuszt – figyelmeztetett a Reuters.

Az utódlás lehetséges forgatókönyveiről a HVG360 írt elemzést, mely szerint Barrett korábban egy jogi szaklapban úgy vélte, a katolikus bíráknak egyes esetekben felmentést kell kérniük az alól, hogy halálos ítéletet hozzanak, mert az ellenkezik az erkölcsi meggyőződésükkel. Abortuszügyben még nem hozott ítéletet, de bírói tanács tagjaként két esetben is olyan intézkedés mellett szavazott, amely korlátozást tartalmazott a mesterséges terhességmegszakítással kapcsolatban.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a demokrata párti politikusok meg tudják akadályozni az új, konzervatív alkotmánybíró kinevezését.

Több amerikai sajtóorgánum péntek délután - republikánus forrásokra hivatkozva - arról tudósított, hogy az elnök Amy Coney Barrett fellebbviteli bíró jelölését jelenti be szombaton. A floridai és georgiai kampánykörúton lévő Trump azonban az újságírók többszöri kérdésére sem árulta el, hogy kit jelöl. Coney Barrett jelölését azonban valószínűsíti, hogy Trump kedden fogadta őt a Fehér Házban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Mitől volt óriás Ruth Bader Ginsburg?

Hihetetlenül okos volt, elképesztő, már-már emberfeletti munkabírással. Ráadásul Ruth Bader Ginsburg nemcsak a jogtudomány óriása volt, hanem a mémeké is, amelyek megkérdőjelezhetetlen liberális akcióhőssé tették ezt a nyilvánosság előtt visszafogott, csendes nőt. Az amerikai legfelsőbb bíróság 87 éves korában elhunyt tagja hatalmas űrt hagy maga után.

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban