szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A látogatást nem verték nagydobra, nem tudni mikor történt és miről beszéltek, de a német kormányszóvivő szerint nem titkos volt, hanem személyes.

Angela Merkel német kancellár titokban meglátogatta Alekszej Navalnijt, amikor az orosz ellenzéki politikust Berlinben ápolták mérgezés miatt - közölte hétfőn a Der Spiegel német lap. A lap szerint a szokatlan gesztussal a szövetségi kormány szolidaritását fejezte ki a kancellár, aki naponta kért jelentést az orosz politikus állapotáról annak berlini kórházi kezelése idején.

A kiemelt figyelem jelzés lehet a moszkvai vezetésnek, hogy a német kormány nem enged a Navalnij-ügyben - írja a Der Spiegel, aminek Alekszej Navalnij megerősítette a kancellári vizitet. Navalnij egy hétfői Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy nem volt semmi titokzatosság Angela Merkel látogatása körül, és megköszönte neki, hogy felkereste.

Steffen Seibert a német kormány szóvivője szerint a látogatás nem titkos volt, hanem személyes. A német kormányfő "meglátogatott egy beteg embert", akinek egészsége mérgezéses támadás miatt rendült meg - mondta. A szóvivő látogatás időpontjáról, időtartamáról és a két politikus beszélgetésének tartalmáról nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy nem hivatalos program, hanem személyes és bizalmas találkozás volt.

A Der Spiegel szerint Angela Merkel röviddel a mérgezésről szóló első hírek után is személyesen járt közben azért, hogy Navalnijt Németországba szállíthassák. A lap arról is írt, hogy a kormány megdöbbentően keményen fogalmazott, amikor a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekre szakosodott kutatóintézetének vizsgálatai után bejelentették, hogy novicsok harci idegméreggel támadtak az orosz ellenzékire.

A lap között felidézte, hogy a német eredményeket francia és svéd független laborok is megerősítették, és hogy a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő novicsok használata a német kormány szerint arra utal, hogy mérgezés hátterében orosz állami szervek állhatnak. Az ügyben az OPCW is indított egy vizsgálatot, aminek hamarosan eredménye is lesz. Ha ez is megerősíti a korábbi eredményeket, abban az esetben az USA büntetőintézkedéseket kezdeményezhet Oroszországgal szemben, legalábbis korábban erről beszélt Mike Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki ugyancsak úgy véli, hogy a mérgezésről magas szinten dönthettek.

Alekszej Navalnij, az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója, aki augusztus 20-án lett rosszul, miután egy ellenzéki megbeszélés után és repülőre szállt Moszkva felé Tomszkban. A gép a rosszullét miatt kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol a 44 éves politikus kómában került a helyi kórházba szállították, majd két nap múlva Berlinbe vitték a Charité klinikára. Navalnij 32 napot töltött a kórházban, ebből 24-et intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Időközben, vonakodva ugyan, de az orosz hatóságok is nyomozást indítottak az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Moszkva jegyzékben követeli Navalnij leleteit

Az oroszok masszív dezinformációs kampányról beszélnek a Navalnij-ügy kapcsán. Közben lefoglalták az ellenzéki politikus moszkvai lakását egy bírósági ítéletre hivatkozva.

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője