szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A belügyminisztérium vezetését átvette egy ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője.

A tüntetések célt értek, a kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit – jelentette a 24.kg kirgiz hírportál a testület egyik tagjára hivatkozva. A hírt a TASZSZ hírügynökség is megerősítette.

A testület sajtószolgálata közölte az orosz hírügynökséggel, hogy

a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról".

Biskekben és több kirgiz nagyvárosban a választás eredményének kihirdetése óta tartanak a tüntetések, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát és több kormányzati épületet.

Az Interfax orosz hírügynökség a 24.kg kirgiz hírportálra hivatkozva azt közölte, hogy más tüntetők a biskeki városháza épületét kerítették hatalmukba. Keddre virradó éjjel a tüntetők elfoglalták a parlamentet, ahol az elnöki hivatal is található, valamint az államügyészség épületét is.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén.

©

A belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Kurszan Aszanov ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője átvette a belügyminisztérium vezetését, ami a Reuters szerint feltehetően annak a jele, hogy kicsúszik az irányítás Dzsejenbekov kezéből.

©

A korábbi hírek szerint a tüntetők kedd hajnalban kiszabadították a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet.

A több ezer demonstráló – akik szerint elcsalták a hétvégi választást – autókat gyújtott fel, majd közülük sokan átmásztak a parlament épületét övező kerítésen, és behatoltak az épületbe. A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal próbálta megállítani őket, ám sikertelenül. Az összecsapásokban legalább százan megsérültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!