szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A változtatással valószínűleg közel sem lesznek elégedett a tüntetők.

Minimálisan módosíthatják az abortusz feltételeit - jelentette be Andrzej Duda lengyel államfő. A pénteken benyújtott módosítás elfogadása után három esetben lenne lehetőség aboruszra:

  • ha a magzat nemi erőszak következtében fogant,
  • ha az anya élete veszélyben van a terhesség miatt,
  • illetve ha a terhességi vizsgálatok azt állapítják meg, a gyerek nagy valószínűséggel holtan vagy olyan károsodással születik, amely miatt a terápia ellenére meghal.

Duda szerint ezek a módosítások összhangban állnak az Alkotmánybíróság múlt heti döntésével, amely kimondta, a beteg magzatok művi vetélése alkotmányellenes. Eddig a magzati lét bármely szakában megszakíthatták a terhességet Lengyelországban, ha az orvosok a magzat súlyos betegségét valószínűsítették. A hírek szerint főleg erre hivatkozva hajtottak végre tavaly terhességmegszakításokat, általában Down-szindrómás magzatokon. Az Alkotmánybíróság döntése óta folyamatosan óriási tüntetések zajlanak az egész országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön