szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bejelentkezett a bécsi terrortámadás elkövetőjeként az Iszlám Állam. A kalifátus katonájának nevezték a négy embert meggyilkoló támadót.

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi terrotámadás elkövetőjeként kedden. Erről a dzsihadista szervezet szócsövének számító Aamák nevű "hírügynökség" adott ki közleményt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.

A támadást a kalifátus egyik katonája hajtotta végre

- írták.

A 20 év körüli, Bécsben született, de észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező támadó a Stadttempel bécsi zsinagóga közelében kezdett lövöldözni hétfő este, négy civilt megölt és 22 másikat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. A támadás után, amit hivatalosan is terrorcselekménynek minősítettek, tizennégy embert vett őrizetbe és tizennyolc házkutatást hajtott végre az osztrák rendőrség.

Elvárom, hogy a rosszul értelmezett tolerancia véget érjen

- mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár, a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában. A kancellár az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben, mert az veszélyezteti a szabadságot és az európai életmódot.

Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik, "Ugyanakkor ez a merénylet fővárosunk szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lennünk" - mondta.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással kapcsolatban elfogott tizennégy gyanúsítottat. Az előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében, erről már Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató számolt be.

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három ember, akiknek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgárok, de mindhárman Ausztriában születtek.

A bécsi merénylettel összefüggésben kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt is Winterthurban. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni, de már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz, erra például Facebook bejegyzésben is utalt a férfi.

Az osztrák kormány szerdán virtuális ülésen vitatja meg a terrortámadást, amin Nehammer ad majd helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni - jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium pedig közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben, miután kedden a merénylet miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában a napokban állnak át ismét távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

Bécsben döbbent csend követte a támadást, a támadó feltehetően egyedül volt, és Szlovákiában szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus