szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy osztrák lap szerint Szlovákiában vásárolt egy Kalasnyikovot és lőszert a bécsi támadó. A szlovák belügyminiszter megerősítette, hogy vizsgálják ezt. A Stadttempel zsinagóga ellen, ahol a hétfő esti támadás kezdődött, egyszer már követtek el terrortámadást.

Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amit a hétfői bécsi terrorista támadás elkövetője használt – állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Az értesülést Roman Mikulec szlovák belügyminiszter megerősítette a TV Joj kereskedelmi televíziónak.

“Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük" – mondta.

Az osztrák hírportál úgy tudja, hogy az elkövető júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (Kalasnyikov) automata fegyvert és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség a terrortámadás után azonnal ellenőrzést vezetett be az osztrák–szlovák határon lévő határátkelőkön.

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek védelmét. Roman Mikulec szerint az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.

Az elkövető hétfő este 8 körül kezdett lövöldözni a Stadttempel zsinagóga közelében. Egy robbanómellényhez hasonló dolgot viselt, de volt nála egy automata fegyver, egy pisztoly és egy bozótvágó is. A rendőrök végül a bécsi Szent Rupert templom előtt lőtték le.

A támadásnak négy halálos áldozata van, 17 ember kórházba került, heten súlyos, életveszélyes állapotban. A terrortámadásról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, helyszíni beszámolónkat pedig itt találja.

Nem először volt célpont a zsinagóga

A Stadttempel zsinagóga ellen, ahol a hétfő esti támadó lövöldözni kezdett, 1981-ben már egyszer elkövettek terrortámadást. Augusztus 29-én a palesztin Fatah tagjai gyilkoltak meg két, és sebesítettek meg 30 embert gépfegyverekkel és gránátokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt