szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael mellett a Mudzsaheddin Khalkot is azzal vádolja a teheráni vezetés, hogy köze volt Mohszan Farizade iráni atomtudós pénteki meggyilkolásához. A tudóst az iráni hatóságok szerint távirányítós fegyverekkel ölték meg.

Távirányítással leadott lövésekkel egy "összetett művelet" keretében gyilkolták meg Mohszan Farizade iráni atomtudóst, amiben érintett volt az Izraellel jó kapcsolatot ápoló, száműzetésben élő Mudzsahedin Khalk szervezet is - közölte hétfőn az iráni állami televízióban Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára.

"Bizonyos, hogy ebben a bűncselekményben szerepet játszott a Monafegin, amely mögött a cionisták és a Moszad állnak" - mondta. A Mohafegin kifejezést az iráni vezetés a párizsi székhelyű Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács tagszervezetére és a Teherán által terrorszervezetnek tekintett Mudzsahedin Khalkra használja.

A nyugati országok és Izrael által az iráni atomprogram egyik titkos vezetőjének tekintett Farizadét pénteken lőtték le az autójában Teherán közelében. A művelet igen bonyolult volt, és elektronikus berendezések segítségével hajtották végre, senki nem tartózkodott a helyszínen - mondta Samháni, aki egyben Ali Hameneinek, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének is a tanácsadója.

A legfelsőbb iráni nemzetbiztonsági tanács titkára megerősített néhány, egyebek mellett a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség által is közzétett korábbi értesülést, amik szerint a gyilkosságot gépjárműbe szerelt automata fegyverekkel követték el távirányítással. Arra utaló jelek is vannak, hogy a támadás célpontja Farizade volt - mondta Samháni hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

Samháni szerint az atomtudós már két évtizede az "ellenségek" célkeresztjében volt, és több sikertelen merényletkísérletet is elkövettek ellene.

Mohszen Farizadét hétfőn temették Teheránban állami szertartás után. Amir Hatami tábornok, védelmi miniszter gyászbeszédében fogadkozott, hogy az ország az eddiginél gyorsabban és nagyobb erőfeszítéssel folytatja a tudós munkáját.

Esak Dzsahangiri iráni első alelnök hétfőn állami terrorizmusnak nevezte az atomtudós elleni merényletet. "Irán állami terrorizmus áldozata lett annak ellenére, hogy sikeresen együttműködünk más államokkal a Földünkön komoly veszélyt jelentő terrorizmus és az Iszlám Állam (terrorszervezet) elleni harcban" - idézte az első alelnököt a Tasznim hírügynökség. "Égbekiáltó példája az állami terrorizmus alkalmazásának az, ahogy Kászim Szulejmáni tábornokot meggyilkolták az amerikaiak, akárcsak a Mohszen Farizade, a hadtudományok szakértője elleni minapi merénylet.

Irán természetesen a megfelelő pillanatban határozott választ ad erre a bűncselekményre. Felszólítjuk a világ országainak kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne hallgassanak erről az állami terrorizmusról, hogy elháríthassuk az ilyen embertelen tettek megismétlődését - mondta még Dzsahangiri.

A bahreini külügyminisztérium hétfőn elítélte Farizade meggyilkolását, és önmérsékletre szólította fel a feleket. "Tekintettel arra, hogy mi zajlik a térségben, a bahreini királyság a legnagyobb önmérsékletre szólít fel minden felet, hogy elkerülhető legyen a térségben a bizonytalanság szintjének és a békét fenyegető veszélyeknek a növekedése" - írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik

Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése