szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bezáratott Lipa táborban eddig is fűtetlen sátrakban kellett élnie a menekülteknek, pedig hetek óta fagy a környéken.

1400 menedékkérő maradt szállás nélkül Boszniában, miután a hatóságok bezártak egy tábort, mivel az a legalapvetőbb elvárásoknak sem felelt meg – derül ki a Guardian cikkéből. A Bihac város közelében lévő Lipa tábor embertelen körülményeit hosszabb ideje hiába kifogásolta a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az elmúlt hetekben a tábor lakói – főleg közel-keleti menedékkérők, köztük nők és gyerekek – már a mosdókat és zuhanyzókat sem tudták használni, mivel a mínusz 4-6 fokos hidegben ezek befagytak. Vízvezeték és villany nem volt, a szállásokat fűtetlen sátrak jelentették.

A kilakoltatott menedékkérők lényegében hajléktalanok lettek, nincsen intézmény, ami befogadhatná őket. A Lupa tábort egy másik, Bihac város melletti létesítmény bezárása után nyitották, szeptemberben. A helyi hatóságok ellenállása miatt oda most sem térhetnek vissza az emberek. Az MTI úgy tudja, a boszniai kormány keddi döntése szerint a sátortábort konténertáborrá kell átalakítani, amelyben elektromos áram és vezetékes víz is lesz. Ehhez azonban le kell bontani a sátortábort.

A tábor kiürítése után tűz ütött ki ott. Az IOM és az ENSZ képviselőitől úgy értesült a Guardian, hogy három sátor és tárolók égtek. Valószínűleg felháborodott menekültek gyújtották fel őket. Nem tudni áldozatokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!