szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mások mellett Giuseppe Conte miniszterelnöktől is kártérítést követelnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kártérítési pert indítanak a koronavírus olasz áldozatainak hozzátartozói – írja a Reuters. A regionális és országos hatóságoktól nagyjából 500 áldozat családja követel 100 millió eurós, azaz több mint 36,2 milliárd forintnyi kártérítést.

A Noi Denunceremo nevű csoport szerdán adja be keresetét egy római bíróságon Giuseppe Conte miniszterelnökkel, Roberto Speranza egészségügyi miniszterrel és Attilo Fontanával, Lombardia kormányzójával szemben. Mint a civilek csoportjának vezetője, Luca Fusco fogalmazott:

Ez az ügy a karácsonyi ajándékunk azoknak, akik megtehették volna mindazt, amit kellett volna, de nem tették meg.

Úgy látják, gyors és határozott, helyi szintű lépésekkel megelőzhető lett volna a koronavírus gyors terjedése. Ez esetben pedig a gazdaságot megviselő, országos szintű lezárásra sem lett volna szükség.

A politikusok és szóvivőik nem kommentálták a bejelentést a Reuters megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Olaszország is bezár az ünnepekre

Szigorított az egész országra kiterjedő korlátozásokon az olasz kormány a koronavírus terjedése miatt. Az új szabályok meghatározott napokra lesznek érvényesek.