szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szobol nemrég bekopogott ahhoz az ahhoz az FSZB-munkatárshoz, akinek a feltételezések szerint köze van az ellenzéki aktivista megmérgezéséhez. Két év börtönt is kaphat.

Bűnvádi eljárást indítottak pénteken az orosz rendvédelmi szervek Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik szövetségese és melette ügyvédje, Ljubov Szobol ellen. A moszkvai lakásán tartott kora reggeli házkutatás után Szobolt kihallgatásra előállították az orosz Nyomozó Bizottságra - közölte Navalnij és több támogatója.

Navalnij támogatói elmondták, hogy a házkutatással feltehetően arra reagáltak a hatóságok, hogy Szobol felkereste egy feltételezett orosz titkosügynök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merénylethez. Az FSZB tagadta és provokációnak nevezte Navalnijnak ezt az állítását.

Szobolt már hétfőn is előállították egy rövid időre, azt követően, hogy becsöngetett a feltételezett titkosügynök lakásába, ahová azonban nem engedték be.

Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette az Alap a Korrupció elleni Harcért nevű szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Navalnijt augusztusban Németországba szállították, miután rosszul lett egy orosz repülőgépen. Az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Ljubov Szobol indulni tervez a jövő évi alsóházi választásokon is.

A rendőrség a pénteki házkutatáson elkobozta számítógépeit és telefonjait - közölték Navalnij és támogatói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell