szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

32 százalék a lehető leggyorsabban oltatna, 33 százalék pedig kicsit várna.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A YouGov felmérése szerint a német lakosság 32 százaléka a lehető leggyorsabban beadatná magának az oltást, további 33 százalék pedig szintén oltáspárti, de várna a vakcina beadatásával, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások. A koronavírus elleni oltást csupán a lakosság 19 százalék utasítja el, a fennmaradó 16 százalék pedig még nem döntött - írja a DPA.

Az oltási hajlandóság az életkorral emelkedik: a 18-24 éves korosztályban 54 százalék, az 55 éven felüliek körében 71 százalék adatná be magának a vakcinát.

A felmérésben pártszimátiát is mértek: ebből kiderült, hogy a járvány miatti korlátozásokat sokszor bíráló szélsőjobbos-populista Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóbázisában a legalacsonyabb az oltási hajlandóság, az ő köreiknek csak az 51 százaléka oltata. A legnagyobb arányban, 82 százalékban a Zöldek szavazói bíznak a vakcinában.

A felmérés szerint a németek nyitottak az oltás felé, de azért félnek a mellékhatásoktól.

A magyaroknál a legutóbbi felmérések szerint egész más a helyzet: a magyarok 35 százaléka nem oltatná be magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!