szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak négy év múlva heveri ki a koronavírus okozta krízist az olasz gazdaság.

Az ország bruttó hazai terméke 9,9 százalékkal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság gazdasági következményei miatt, ami fejenként 2600 euró bevételkiesést okozott az ország polgárainak – áll az  olasz CGIA kereskedelmi szervezet szombaton publikált tanulmányában.

Az olasz kormány 2021-re 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A CGIA szerint azonban a válság előtti szintre csak 2024-ben jut vissza az ország bruttó hazai összterméke.


A kereskedelmi szervezet számításai szerint a lakossági fogyasztás 2019-eshez képest 10,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az olaszok családonként 4400 euróval csökkentették a kiadásaikat. A lakossági fogyasztás a szervezet számításai szerint idén csak 3,8 százalékkal fog emelkedni.


A tanulmány alapján a beruházások 13,6 százalékkal csökkentek tavaly Olaszországban, jövőre pedig 7,2 százalékos növekedésükre lehet számítani. Az export tavaly 16,7 százalékkal csökkent, jövőre pedig 10,3 százalékos növekedése várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél