szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország részletes adatokat közöl a koronavírus-vakcinákat gyártó cégekkel, ennek köszönhetően kaphat nagy tételben oltóanyagokat. A részletekről Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyezett meg a Pfizer és a Moderna vezetőivel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Izrael lett a nagy gyógyszergyártók kísérleti laboratóriuma, ennek eredményeként viszont az országban néhány hónap alatt véget érhet a járvány. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a Pfizer élén álló Albert Bourla arról kötött megállapodást, hogy Izrael hetente 100-500 ezer adag vakcinát kap, március közepére összesen tízmilliót, ami ötmillió ember immunizálásához elegendő. Az ország lakossága 9,3 millió fő, amelyből kétmillióan 16 év alattiak, további százezrek pedig már túl vannak a fertőzésen, így addigra meglesz a járvány megszüntetéséhez szükséges „nyájimmunitás”.

Izraelnek a Pfizer mellett az ugyancsak amerikai Moderna is szállít ötszázezer adagot egy hónapon belül.

Ezért cserébe a hatóságok részletes, de egyes személyekre nem visszavezethető adatokat közölnek két nagy oltóanyaggyártóval.

Közlik velük a beoltottak életkorát, beszámolnak az egészségi állapotukról, szervezetükben a védettség kialakulásával kapcsolatos adatokról és az esetleg jelentkező mellékhatásokról. Ennek nyomán a többi ország már hatékonyabban lesz képes megszervezni a maga oltási kampányát, a gyógyszergyárak pedig olyan fontos információkat kapnak, amelyeket felhasználhatnak a további kutatások során – írta a Globe izraeli magazin.

A lap arról is beszámolt, hogy az amerikaiak az után mondtak igent az izraeli kérésre, hogy behatóan tanulmányozták az ország egészségügyi ellátórendszerét, valamint azt a számítógépes rendszert, amellyel nyilvántartják a fertőzésekkel kapcsolatos adatokat. A Pfizer és a Moderna mellett Izrael az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is átadja az összegyűjtött adatokat. Izraelben már a lakosság közel ötödét beoltották a koronavírus elleni vakcinával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda