szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerzetesrend hivatalos közleményben kért bocsánatot a történtekért. Az elkövetők közül többen már nem élnek.

1927 óta legalább 81 gyermeket és 21 felnőttet bántalmaztak szexuálisan a spanyolországi jezsuiták tagjai – ismerte be a szerzetesrend egy hivatalos közleményben, amelyet a The Guardian is idézett. A jezsuiták ebben most bocsánatot kértek a bűncselekményekért, melyeket szégyenteljesnek neveztek.

A közleményt kiadó Jézus Társasága azt is beismerte, hogy a visszaélések nagy része iskolákban történt, ahol a rend tagjai tanítóként dolgoztak. Az abúzusokat összesen 65 személy követte el, akik közül 48-an már nem élnek. A még életben lévő elkövetők esetében változatos büntetéseket alkalmaztak. Egy részüket eltiltották attól, hogy gyerekekkel foglalkozzanak, a szolgálatot pedig valamennyi érintett esetében megszüntették.

A közleményben nem nevezik meg az elkövetőket, amit a rend azzal indokolt, hogy nem szeretné, ha a még élők ellen boszorkányüldözés kezdődne.

A Guardian idézi Antonio España, a jezsuiták spanyol tartományi vezetőjét, aki azt mondta: a hallgatás megtörése az egyik lépés az átláthatóság felé vezető úton. A tartományi vezető azt is mondta: az intézményeik ma már biztonságosak, köszönhetően az időközben bevezetett protokolloknak.

Az Infancia Robada nevű gyermekvédelmi szervezet üdvözölte a bocsánatkérést, a közleményben jelentett esetszámot ugyanakkor nevetségesen kevésnek tartja. A civil szervezet elnöke, Juan Cuatrecasas szerint ennél sokkal több áldozata van a jezsuiták által elkövetett bántalmazásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal