szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a készülő kisebbségi törvényről való egyeztetésbe a magyar nemzetiségi képviselőket is bevonják.

Szijjártó Péter arra kérte az ukrán külügyminisztert, hogy kezdjenek közös munkába a magyar–ukrán kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport pedig kezdjen konzultációkat – közölte a magyar külügyminiszter kijevi sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Dmitro Kulebával.

Az ukrán tárcavezető az egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.

A magyar miniszter elmondása szerint ukrán partnere biztosította afelől is, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit.

Szijjártó Péter a több ukrajnai magyar képviseletnek megküldött fenyegető levelekre reagálva kijelentette, hogy a szélsőséges elemeket ki kell iktatni a magyar–ukrán kapcsolatokból. Dmitro Kuleba közölte, hogy nincs semmilyen alap azt feltételezni, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség hajlana a szeparatizmus felé, de azt sem, hogy az ukrán állam bármilyen kárt akarna okozni az Ukrajnában élő magyaroknak.

Határozottan elítélek minden, az ukrajnai magyar kisebbséggel szembeni negatív megítélést, és elfogadhatatlannak tartok minden ukránellenes retorikát, amely időnként egyes politikai körökből hallható"

– mondta.

Szijjártó Péter kijevi látogatásának előestéjén, kedden vérontással fenyegető, "Ukrajnai hazafiak" aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ.

Az ukrán nyelvű levélben az áll, hogy amennyiben Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, cselekedni fognak az „ukrajnai hazafiak”, állításuk szerint nagy vérontásra kell készülni, ahol „magyar vér fog folyni".

A kijevi nagykövetség az ügyben feljelentést tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Nagyon aktív Oroszország a Kárpátalján – véli egy ukrán elemző

Oroszország érdekelt abban, hogy megszűnjön a Kárpátalján élő magyarok és ukránok közötti békés egymás mellett élés, és ezért az orosz titkosszolgálatok igencsak aktívak a térségben - véli egy ukrán elemző, aki szerint a legutóbbi provokációk mögött is Moszkva áll.

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év