szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két héten belül ez már a második ciklon, amely több tízezer embert sújt.

Negyedmillió embert sújt az Eloise névre keresztelt ciklon Mozambikban – figyelmeztetett kedd éjjel az ENSZ helyszíni koordinátora videokapcsolaton keresztül a mozambiki fővárosból, Maputóból. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 76 egészségügyi intézmény és 400 osztályterem vált használhatatlanná Beira kikötővárosban és környékén, és hatalmas területeken érintenek az áradások, ahonnan rengetegen próbálnak menekülni.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt az Idai ciklon ugyanerre a területre sújtott le, akkor százak haltak meg, alig két héttel ezelőtt pedig a térség még a Chalane ciklon csapását próbálta kiheverni.

Az ENSZ koordinátora, Myrta Kaulard szerint sátrakra, menedékekre, takarókra, ivóvízre, maszkokra, higiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. Kiemelte, hogy mielőbb újjá kell építeni az iskolákat és a kórházakat. Figyelmeztetett arra is: egyelőre nem tudni, hogy az ítéletidő milyen hatással lesz a helyi termésre, mert ha a víz nem tud elfolyni, akkor elpusztíthatja az idei termés legnagyobb részét.

"Alapvetően ez egy nagyon durva ébresztő kellene, hogy legyen, hogy Mozambik milyen szinten ki van szolgáltatva a klímaváltozásnak, és ez az évenkénti szembenézés a hurrikánszezonnal egyszerűen túl sok ahhoz, hogy a térség talpra tudjon állni" – hangsúlyozta az ENSZ koordinátora, emlékeztetve, hogy ez még csak az április elejéig tartó hurrikánszezon eleje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról