szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-amerikai országban nagyon megugrott a fertőzöttek száma az utóbbi hónapokban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírusnak a brazíliai Amazonas-vidéken azonosított új mutációja háromszor fertőzőbb a kórokozó globálisan domináns formájánál, de az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcinák hatékonyak ellene - közölte Eduardo Pazuello brazil egészségügyi miniszter csütörtökön anélkül, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá kijelentését.

A brazíliai Amazonas állam fővárosában, Manausban kialakult súlyos járványhelyzet miatt nyomás alá került tárcavezető meghallgatásán a brazil szenátusban arról próbálta biztosítani a képviselőket, hogy a fertőzöttek számának utóbbi hónapokban tapasztalt váratlan megugrása ellenére ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Azt mondta, az oltás szempontjából szóba jövő lakosság felét júniusig tervezik immunizálni, a másik felét pedig az év végéig. Ugyanakkor az ország eddig a lakosság alig felének tudott vakcinát lekötni.

Brazília három hete indította meg az oltási kampányát a Sinovac kínai és az AstraZeneca brit cégek vakcináival. Pazuello nem tért ki arra, hogyan mérték fel az említett oltóanyagok hatékonyságát a manausi vírusvariációval szemben.

"Hála Istennek, az elemzések alapján egyértelmű értesüléseink vannak arról, hogy a vakcinák hatnak ezen variáns ellen" - mondta Pazuello.

Ennek ellenére jóval fertőzőbb. Vizsgálataink szerint háromszor annyira fertőző"

- közölte a tárcavezető.

A brazil egészségügyi minisztérium, amely nem tett közzé információt a tárcavezető által hivatkozott elemzésekről, eddig nem reagált megkeresésekre.

A brazíliai Butantan közegészségügyi intézet, amely a Sinovac céggel partnerségben teszteli és gyártja a CoronaVac kínai védőoltást, közölte, hogy tanulmányozza a manausi variánst, ugyanakkor legkorábban két hét múlva lehet eredményekre számítani.

A Fiocruz központ, amely az AstraZeneca céggel állt össze az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájának gyártására, szintén közölte, hogy tanulmányozza az oltóanyagának hatékonyságát a mutáció ellen, és ennek érdekében mintákat küldött Oxfordba.

A koronavírusnak már 236 201 halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 9,6 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!