szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

79 oldalas dokumentumon keresztül részletezik, mit vár a covid utáni időkben a világpolitikában Vlagyimir Putyin.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oroszország azzal számol, hogy a koronavírus-járvány miatt meggyengült a nyugati országok összetartása, ami segítheti, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön a nemzetközi viszonyokban, ugyanakkor gyengítheti a Nyugat befolyását globális szintéren – közölte az észt hírszerzés szerdán ismertetett éves jelentésében.

A dokumentum szerint a Kreml úgy véli: a világjárvány arra kényszeríti majd a nyugati államokat, hogy belpolitikai ügyekre és gazdasági problémáikra összpontosítsanak. Az orosz vezetés emellett a szélsőséges és populista mozgalmak felemelkedésével számol.

"A maga részéről Oroszország kész olajat önteni a tűzre, hogy tovább szítsa ezeket a trendeket" – olvasható a 79 oldalas jelentésben. "Ezért 2021-ben újfent tanúi lehetünk orosz befolyásolási műveleteknek, amelyek célja a megosztani a nyugati társadalmakat, ideértve európai uniós szinten is" – derül ki az iratból.

A jelentés szerint Oroszország a többi között a nyugati gyártmányú koronavírus elleni vakcinák hitelességének aláásását próbálja meg majd elérni, különös tekintettel a brit–svéd AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban, amelyet "majomvakcinának" bélyegzett.

"Oroszország a lejárató kampányokkal abban bízik, hogy egyrészt előnyösebb helyzetbe hozhatja saját vakcináit a piacon, másrészt eleget tehet stratégiai ambícióinak azzal, hogy elsőként tünteti fel magát a nagyhatalmak között, aki megoldást tudott találni a Covid–19-re" – olvasható tovább.

A dokumentum szerint Oroszország Egyesült Államokkal kapcsolatos politikája továbbra is "túlnyomóan konfrontatív" marad.

A jelentés egyebek között Kínával is foglalkozik. Az észt hírszerzés szerint Peking azon nagyratörő terve, hogy világelső akar lenni technológiai téren, "komoly biztonsági fenyegetést" jelent a világ többi része számára. A dokumentum egyebek mellett az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat, felhőalkalmazásokat, fejlett műholdas navigációs rendszereket és a mesterséges intelligencia fejlesztését jelölte meg olyan példaként, ahol Kína globális szerepet kíván játszani, vagy már ilyen helyzetben van. A kínai vezetés világos célja függővé tenni a világot a kínai technológiától – tette hozzá.

Észtország korábban már megtiltotta a Huawei kínai cég részvételét az 5G hálózatok kiépítésben biztonsági aggályokra hivatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés