szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a szigorú javaslatcsomag nem hoz eredményt, március végére a teljes országot lezárhatják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy szigorú intézkedéscsomag lett a szakemberek és Igor Matovič szlovák kormányfő négynapos tanácskozásának eredménye – derül ki a Parameter.sk-ról. Mint írják, a számos ponton vázlatos csomag körvonalazza azokat az intézkedéseket, amelyekről a következő napokban tárgyalhat a kormány. A később pontosítandó intézkedések célja, hogy Szlovákiában lassuljon a fertőzés terjedése.

Ha ez nem sikerült, a dokumentum szerint március 21. után fel kell készülni az ennél is keményebb kijárási tilalomra, a termelés leállítására és az ország teljes lezárására.

A Parameter idézi a Denník N-t, amely megszerezte az előzetes javaslatlistát. Így kiderül, az egyik legfontosabb javaslat, hogy a tervezett szigorítás értelmében este nyolc után például csak azok hagyhatnák el az otthonukat, akik munkába mennek, vagy sürgős orvosi ellátásra van szükségük. De a magyaroknak szintén ismerős lehet a nyugdíjasoknak kijelölt vásárlási idősáv bevezetésének javaslata.

A javaslatok között van egy karanténpótlék bevezetése is, amit a karanténba kerülő emberek kapnának. Rajtuk kívül mást is otthon tartana Matovič, így beszüntetnék azt a típusú munkavégzést, ami otthonról is elvégezhető. Az óvodák és az iskolák látogatását csak azok gyerekei számára engedélyeznék, akik nem dolgozhatnak otthonról, miközben a diákokat hetente kétszer letesztelnék gyorstesztekkel. A nem otthonról dolgozó munkavállalókat szintén hetente kétszer tesztelnék. Szintén új, hogy

a javaslat szerint március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben FFP2-es besorolású maszkokat kellene viselni.

A tesztelések során továbbá nagy hangsúlyt fektetnének az új vírus-mutációk kiszűrésére. Így hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálnák a mutációk jelenlétét, kéthetente egyszer pedig átvizsgálnák az összes pozitív tesztet.

Szlovákiában az elmúlt napon 109-el 7075-re emelkedett a koronavírus áldozatainak száma a Parameter.sk szerint. (1420 azon elhunytak száma, akik bár fertőzöttek voltak, de halálukat más súlyos betegség okozta.) Az elmúlt nap során 2848 új fertőzöttet találtak, a szlovákiai kórházakban jelenleg 3849 pácienst kezelnek a betegség miatt.

Szerbia is szigorít

Szerbiában is újabb intézkedések lépnek érvénybe a járványhelyzet miatt – írja az MTI. A járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése nyomán rövidített munkaidővel, 14 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok a mostani hétvégén, és ha nem javulnak a mutatók, akkor a következőkön is. 

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3339-el 453 240-re, Koszovóban 445-tel 68 451-re, Észak-Macedóniában 554-gyel 101 768-ra, Montenegróban 606-tal 74 789-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 469-cel 130 979-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 16-al 4414-re, Koszovóban öttel 1592-re, Észak-Macedóniában nyolccal 3119-re, Montenegróban héttel 994-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 5164-re nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos