szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eredeti tervek szerint már engedélyeztek volna ötvenfős rendezvényeket, de a harmadik hullám miatt inkább elhalaszták a tervet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A belga kormány pénteken úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem vezet be korlátozásenyhítéseket április elején.

Alexander de Croo belga miniszterelnök, a döntést az új fertőzöttek számának enyhe növekedésével indokolta.

"Megnövekedett a kórházi felvételek és az új fertőzöttek aránya. A növekedés előrelátható volt, de arra számítottunk, hogy lassabb lesz" - nyilatkozta a tanácskozást követő sajtókonferencián. Hozzátette: a járványt egyedül a társadalmi érintkezések minimalizálásával lehet lassítani.

A kormány úgy határozott, hogy egyelőre felfüggeszti az úgynevezett "szabadtéri nyitási tervét", amely április elejétől 50 fős rendezvények külső tereken történő megtartását engedélyezte volna. Azt is bejelentették, hogy a vasúttársaságok a turisztikai célpontokhoz vezető vonatjáratokra korlátozott számban adhatnak el jegyet a húsvéti szünet idején, a vonatokon csak az ablak melletti üléseket lehet elfoglalni.

Ami a távmunkát illeti, a miniszterelnök felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy kötelességük biztosítani ezt a lehetőséget alkalmazottjaiknak. Hétfőtől kezdve azokra a munkavállalókra vonatkozóan, akik nem képesek távmunkában ellátni feladataikat, szigorú tesztelési szabályok lépnek életbe.

De Croo hozzátette, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy április 20-án megnyíljanak az iskolák, és visszaálljon a normális tanrend, továbbá el szeretnék érni, hogy májusban a vendéglátó egységek is megnyíljanak.

A belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint a héten 34 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma, a napi átlag szerint 3265 ember kapta meg a járvány okozta betegséget. A kimutatások szerint a fertőzések mintegy 70 százalékáért a vírus brit mutánsa volt a felelős. Az elmúlt hét napban mintegy 1300 kórházi felvétel történt 13 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. A halálozási arány viszont 10 százalékkal csökkent naponta átlagosan 22 ember vesztette életét a járvány következtében. A 11,5 millió lakost számláló országban, az ott élők 3,5 százaléka kapta meg az oltóanyag mindkét adagját.

A szomszédos Hollandiában az új koronavírusos esetek napi száma 24 óra alatt 6000-ről 7400-ra ugrott, ami január eleje óta a legnagyobb mértékű növekedést jelzi. Csütörtök óta 15 százalékkal növekedett kórházi felvételek száma is. "A járvány terjedésének drámai gyorsulása miatt, a közeljövőben várhatóan nem lépnek életbe enyhítések" - írta pénteken a helyi sajtó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!