szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig több mint 15 holttestet találtak, de négyszáznál több ember tűnt el a tűz során. A sérültek száma nagyjából 560 lehet.

Tűz pusztított hétfőn a délkelet-bangladesi Cox's Bazar város több, az üldözött mianmari rohingya muszlim kisebbség tagjai által lakott menekülttáborában. A tűz délelőtt ütött ki az egyik táborban, majd átterjedt négy másikra, és még kedden hajnalban is tombolt.

©

Az érintett táborokban becslések szerint mintegy 150 ezren éltek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint mintegy 45 ezer ember maradt hajlék nélkül. A mentőcsapatok eddig legalább 15 elszenesedett holttestre bukkantak, de több százan – a korábbi hírek szerint 400-an – eltűntek, így az áldozatok száma emelkedhet. Körülbelül 560 ember megsérült.

©

A rohingya kisebbségnek több mint egymillió tagja él a bangladesi menekülttáborokban. A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingya menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában etnikai tisztogatásba kezdett. A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a "népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak" minősítették. Túlélők szerint a biztonsági erők tömeges nemi erőszakokat és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel. A mianmari kormány tagadta ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!