szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Veszélyezteti a híveket a pap, aki maszk nélkül tart misét, ezért indult több eljárás Franciaországban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járványügyi korlátozások megszegése miatt eljárás indult Reimsben, amiért két húsvéti misén sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot.

Egy nappal korábban a párizsi ügyészég indított vizsgálatot mások veszélyeztetésének gyanúja miatt a párizsi Saint-Eugene-Sainte-Cécile templom mintegy négyórás szombati hagyományos szertartása miatt, amelyen senki nem viselt maszkot, és nem tartották be a védőtávolságot.

Jean Maidanatz kanonok az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy leveszi a maszkot, amikor beszél, de szerinte a hívek többsége betartotta az egészségügyi előírásokat. Az egyház kézfertőtlenítőt is kitett az érkezőknek. 

Az őszi lezáráskor a vallási helyek kivételt élveztek, és a katolikus egyház nyomására a kormány azt is engedélyezte, hogy az imahelyek akár harmincnál is több embert foghatnak, ha legalább két hely üresen marad a hívek között, és csak minden második sorban foglalnak helyet emberek. A vallási helyeken most 11 éves kortól kötelező a maszkviselés.

A 65 millió lakosú Franciaországban az elmúlt egy hétben 300 körül mozgott a járvány napi áldozatainak száma, napi átlagban mintegy 35 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek