szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Március végén 22 ezer külföldit oltottak be az AstraZeneca vakcinájával Szerbiában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Eddig körülbelül a lakosságnak csak a 30 százaléka (2,7 millió ember) kapta meg a koronavírus elleni vakcinát Szerbiában, ezért felfüggesztik a külföldiek beoltását, hogy növeljék a szerb állampolgárok beoltottsági arányát - közölte Ana Brnabic.

A szerb miniszterelnök hozzátette, hogy amennyiben ilyen arányban halad az oltás, júliusra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Március végén óriási sorok alakultak ki Szerbia határain, az országban ugyanis a külföldiek is ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül megkaphatták az AstraZenecát. Azokból az országokból, ahol lassan halad az oltás, tömegesen érkeztek emberek, a legtöbben Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Montenegróból indultak útnak.

Bárki kaphat oltást Szerbiában - kígyózó sorok a határokon

Szinte bárkinek beadják az oltást, ezért már külföldiek is megrohamozták a szerbiai oltópontokat. Több határszakaszon is nagy a torlódás.

Március utolsó napjaiban 22 ezer külföldit oltottak be Szerbiában az AstraZeneca vakcinájával. Ana Brnabic néhányan napja megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint

Belgrád azért tette lehetővé a külföldiek beoltását is, mert mintegy 25 ezer adag oltóanyag felhasználási ideje járt le március végén, és nem akarta, hogy a vakcinák kárba vesszenek.

Elemzők szerint politikai háttere is van a külföldiek megsegítésének. Szerbia korábban Bosznia-Hercegovinának, Észak-Macedóniának és Montenegrónak is ajándékozott oltóanyagot, egyes politikai szakértők szerint pedig ezzel Belgrád szeretné még inkább megerősíteni helyzetet a térségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!