szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lassul Ukrajnában a koronavírus-járvány terjedése, szombatra is mintegy 17,5 ezer új fertőzöttet és csaknem négyszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma pedig már megközelítette a négyszázezret.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 463 új esettel 1 841 137-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez mintegy 2200-zal kevesebb az előző napinál. Az elhunytak száma 398 újabb áldozattal 36 779-re nőtt. A megelőző napon 419-en haltak bele a betegségbe. Eddig 1 405 826-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint hatezerrel 398 532-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban ismét sok, 4709 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is ötezer közeli, azelőtt pedig ötezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1605-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban regisztrálták, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben megközelítette a 176 ezret. Előző nap újabb csúcsot döntve 51-en haltak meg Kijevben, velük az elhunytak száma 3848-ra emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium szombaton közzétette a régiók járványhelyzet szerinti frissített besorolását. A legsúlyosabb, "vörös" kategóriában van a főváros, és 11 megye - köztük Kárpátalja -, 11 megye "narancs" és csak kettő, Herszon és Ivano-Frankivszk megyék "sárga" besorolásúak.

Ruszlan Homcsak vezérkari főnök beoltatta magát koronavírus ellen a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben tett munkalátogatása alatt pénteken - jelentette az UNIAN hírügynökség. Ukrajnában egyelőre csak egyfajta oltóanyaggal, az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinával oltanak. Eddig már több magas rangú politikus vállalta, hogy az oltási kampány népszerűsítése érdekében a nyilvánosság előtt beoltatja magát, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, aki úgyszintén a Donyec-medencei frontvonalnál tett egyik látogatása során kapta meg az oltást. Az UNIAN hozzátette, hogy április 8-i adatok szerint mintegy 335 ezren kapták meg az első oltást Ukrajnában, köztük 31 555 katona.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Újra a háború küszöbére jutott Ukrajna és Oroszország

Régóta nem tapasztalt feszültség alakult ki Ukrajna és Oroszország határán: ismét gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerőket és a Moszkva-párti szakadárokat elválasztó frontvonalon, a határ orosz oldalán pedig az orosz hadsereg egyre több katonát von össze. A helyzetet súlyosbítja, hogy Ukrajna a NATO-val közös hadgyakorlatra készül, ami igencsak nyugtalanítja Moszkvát.