szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország maximális kapacitáson állít elő oxigént két napja, mégis behozatalra szorul.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Számos indiai kórház küzd a szabad ágyak és az oxigén hiányával, miközben a dél-ázsiai országban csütörtökön rekordszámú, több mint 200 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a járvány második hullámában, amelynek góca a tehetős, nyugat-indiai Mahárástra állam.

Az Egyesült Államok után a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet Indiában jegyezték fel, szakértők szerint ennek számos oka van a kormány elbizakodottságától kezdve a vírus agresszívabb variánsaiig. A kormány szerint azonban a fertőzöttek számának drasztikus növekedése a fizikai távolságtartás hiányának tudható be.

Az ország maximális kapacitáson állít elő oxigént két napja, mégis behozatalra szorul, az egészségügyi minisztérium 50 ezer tonna oxigént tervez importálni. "A helyzet szörnyű" – mondta az iparváros Nágpurban található állami kórház egy tisztségviselője, miután páciensek özönével szembesülnek, csakúgy, mint a szomszédos Gudzsarát állam és Újdelhi kórházai. "Kilencszáz ágyas kórház vagyunk, de van körülbelül 60 várakozó páciens, és nincs szabad helyünk számukra" – tette hozzá.

Mahárástra államban – amelyben India pénzügyi fővárosa, Mumbai is található – szerda éjféltől vesztegzár lépett életbe. A Reuters hírügynökségnek egy szemtanú elmondta, hogy az újdelhi Lok Najak (LNJP) kórházban, amely a koronavírus-fertőzötteket kezelő legnagyobb indiai intézmény, előfordul, hogy egy ágyon akár 2-3 beteg osztozik egyszerre. A kórházba folyamatosan szállítják be az újabbfertőzötteket. Egy kórházi illetékes közölte: még tavaly sem szembesültek ilyen rossz helyzettel.

Indiában a csütörtöki hivatalos adatok szerint 200 739 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az előző napon, a kórban eddig immár több mint 14 millióan betegedtek meg az országban. Az elmúlt nyolc napban hétszer döntött rekordot az újabb fertőzöttek napi száma. Szerdáról a fertőzéshez köthető 1038 újabb halálesetet jelentettek, amivel 173 123-ra nőtt a fertőzés miatt életüket vesztők száma. Bár a beoltottak számát tekintve a harmadik helyen áll globálisan, az 1,4 milliárd lélekszámú Indiának így is csak a lakosság töredék részét sikerült egyelőre beoltania.

Újdelhi csütörtökön közölte, hogy a hatóságok a következő három napban döntenek külföldi, koronavírus elleni vakcinák vészhelyzeti alkalmazásáról. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint India moszkvai nagykövete azt mondta: Indiába még április vége előtt megérkezhetnek az első szállítmányok a koronavírus elleni Szputnyik V orosz védőoltásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!