szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség nyilvánosságra hozta a március végi esetről készült felvételeket.

Mellkason lőtte a 13 éves Adam Toledót a chicagói rendőrség egyik tagja március 29-én egy sötét sikátorban. Az esetről készült felvételeket most hozta nyilvánosságra a hatóság – írja a BBC.

A fegyverét használó rendőr testkamerája által rögzített felvételen az látszik, hogy gyalog veszi üldözőbe a latino származású fiút, és többször felszólítja, hogy álljon meg, emelje fel a kezeit. Toledo néhány másodperc múlva megállt és a rendőr felé fordult, mire az egy pillanattal később meglőtte. Mindössze 19 másodperccel azután, hogy kiszállt a járőrkocsiból.

A videó tanúsága szerint a fiú semmit sem tartott a kezében, amikor hátrafordult és megadta magát. Egy távolabb található biztonsági kamera azonban rögzítette, hogy menekülés közben bedobott valamit a kis utcát szegélyező kerítés mögé. A testkamerák felvételei alapján úgy tűnik, hogy egy pisztolytól szabadult meg.

Ügyészek szerint Toledo egy 21 éves férfival, Ruben Romannel volt, amikor a rendőrök a nyomába eredtek. Romant, akit egy másik járőr utolért és ártalmatlanná tett, azzal gyanúsítják, hogy korábban rálőtt egy elhaladó autóra. Ezzel vonta magára az egyenruhások figyelmét.

Toledo családjának ügyvédje, Adeena Weiss Ortiz egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fiú nem tartott fegyvert a kezében, amikor lelőtték, de azt is megjegyezte: nem tudja százszázalékos biztonsággal megmondani, hogy korábban volt-e nála.

A 34 éves, korábban katonaként szolgáló rendőrt, aki leadta a végzetes lövést, egyelőre nem gyanúsítják semmivel. Az ügyben vizsgálat indult.

Chicagóban csütörtök este kisebb tüntetések zajlottak, annak ellenére, hogy a videók nyilvánosságra hozatala előtt a város polgármestere és a lelőtt fiatal családja is nyugalomra szólított fel. Lori Lightfoot polgármester úgy fogalmazott: „Egyszerűen fogalmazva: cserben hagytuk Adamet. És nem engedhetjük meg, hogy még egy fiatal embert cserben hagyjunk a városban.” Arról is beszélt, hogy Chicagóban hosszú története van a rendőri erőszaknak, és bár ahhoz egyelőre nincsen elég információ, hogy Toledo halálának körülményeiről egyértelműen állást lehessen foglalni, érthetőnek tartja, hogy sokakból dühöt és fájdalmat váltanak ki a történtek.

A múlt hét végén Minneapolisban törtek ki zavargások, miután egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, Daunte Wrightot, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. Az eset 16 kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly májusban meghalt George Floyd.

Az amerikai közvéleményt a múlt héten egy másik, még tavaly decemberben készült videó is megrázta, azon a Caron Nazario hivatásos katonatiszt elleni fellépés látható. Rá a virginiai Windsorban azért fogtak fegyvert, majd fújták le paprikaspray-vel a rendőrök, mert nem vették észre az ideiglenes rendszámtáblát a kocsija hátsó ablakán, és másfél percbe telt, amíg olyan helyet talált, ahol biztonságosan le tud húzódni. A rendőrök azt állították, hogy Nazario erőszakoskodott velük, de a testkamerás felvételeken látszik, hogy ez nem igaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!