szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése okozza az egyik legnagyobb gondot a szervezet szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Ahogy a pénteki sajtótájékoztatón fogalmazott:

A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során.

A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Az első ezek közül a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése. a második, amit említett, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat. A sajtótájékoztatón szó esett továbbá arról is, hogy

a WHO „látókörébe került” a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa.

Az indiai variánsról egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. A vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, és az esetek száma azóta nő – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője. Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben kevésbé hatékonyak velük szemben a védőoltások. Van Kerkhove szerint szorosan együttműködnek Indiával. Egyúttal hangsúlyozta:

A vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni.

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Az ország maximális kapacitáson állít elő oxigént két napja, mégis behozatalra szorul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!