szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság megalapozottnak tartotta a vádemelést Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel szemben, aki feltartóztatta a spanyol Open Arms civil hajót, fedélzetén 147 menekülttel. Ez az első bírósági eljárás, amelyet egy civil hajó feltartóztatása miatt indítottak Salvini ellen, és az első, amelyben tárgyalás kezdődik. Az ügyészség többek között „túszejtéssel”, nemzetközi konvenciók megsértésével, hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja a volt minisztert, aki tizenöt évet kockáztat. Az első tárgyalást szeptember 15-re tűzték ki.

Salvini a közösségi oldalán azt írta, hogy a haza védelme minden állampolgár szent kötelességének számít: „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!” – írta a Liga párt vezetője. Nevetségesnek nevezte, hogy az ügyészség „túszejtéssel” vádolja.

Az Open Arms hajója 2019. augusztus elsején vette fedélzetére a menedékkérőket, és kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott 21 napig. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a civil szervezet elutasította, mondván: a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre” tekintettel, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállniuk, és nem jöhet szóba több napi hajóút.

Végül augusztus közepén Róma városának közigazgatási bírósága Matteo Salvini belügyminiszter tilalma ellenére engedélyezte a hajónak, hogy a menedékkérőkkkel a fedélzetén olasz területi vizekre hajózzon. A törvényszék ítéletének indoklásában – orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva – megállapította, hogy a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése. A migránsok helyzete kétségbeejtő volt, többen közülük a tengerbe ugrottak a hajóról, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat.

Az Open Arms közösségi oldalán üdvözölte a palermói előzetes bírósági döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!