szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Rómer Flóris Terv keretében újítják fel az erdélyi templomot.

Magyarország a Kárpát-medencei magyar műemlékek megmentését célzó Rómer Flóris Terv keretében biztosítja az erdélyi Tacs XVIII. században épült református templomának helyreállítását – közölte a Teleki László Alapítvány.

A Beszterce-Naszód megyei, túlnyomórészt magyarok lakta település református templomának tornya április 17-én este omlott le, az eset során senki sem sérült meg. Az értékes famennyezetet sikerült kimenteni a rossz állapotú épületből.

A Rómer Flóris Tervet lebonyolító Teleki László Alapítvány közleményében emlékeztet, a 18. században épült templom évek óta használaton kívül állt. A helyi reformátusok megvásárolták a korábban a szászok által emelt evangélikus templomot és parókiát, felújították, és immár azt használják. Eredeti templomuk korábban is szenvedett már el károkat, és statikai problémák miatt le kellett mondani a felújításáról.

©

Az 1711-ben készült kazettás famennyezet azonban rendkívül értékes, ezért azt lebontották, a festetlen részeket portalanították, a mennyezetet fertőtlenítették, elraktározták.

A közlemény szerint a helyi reformátusokkal egyetértésben a felújítás után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba.

Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor a templomtorony leomlása után elmondta, az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Székely hozzátette, hogy jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!