szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lábbilincs GPS-helyadatai alapján a rendszer azonnal riasztja a rendőrséget, ha az illető a megsérti az előírt védelmi távolságot.

Egyhangúlag megszavazta a román képviselőház szerdán az elektronikus nyomkövetők bevezetéséről szóló törvényt, amelytől főleg a családon belüli erőszak visszaszorítását, a távoltartási végzések hatékonyabb érvényesítését remélik.

A tervezetet kidolgozó Alina Gorghiu liberális szenátor az Adevarul hírportálnak kifejtette: Románia apró lépésekkel, fokozatosan javított a vonatkozó szabályozáson. Az erőszakoskodó házastársat 2012 óta lehet távoltartási végzéssel eltávolítani az áldozat közeléből, 2018 óta pedig a bántalmazót azonnal kitilthatják egy ötnapos ideiglenes rendelettel akár saját lakásából is. Rendőrségi statisztikák szerint azonban egyetlen év alatt több mint ezer végzést szegnek meg a bántalmazók.

A most elfogadott, kihirdetésre váró törvény hatékonyabbá teszi a sértettek védelmét: az agresszorra rögzített lábbilincs GPS-helyadatai alapján a rendszer azonnal riasztja a rendőrséget, ha az illető a megsérti az előírt védelmi távolságot, így a legközelebbi járőr még idejében közbeléphet – magyarázta Gorghiu.

A rendszer telepítésének és ötszáz lábbilincs beszerzésének költségét az első ötéves kísérleti fázisban 3,5 millió euróra becsülte a kezdeményező.

"Ez nem nagy ár a védtelen állampolgárok biztonságáért" – szögezte le Gorghiu. Hozzátette: első körben a családon belüli erőszak áldozatait akarják megvédeni, de a nyomkövető rendszert később a házi őrizetbe helyezett gyanúsítottak és más kényszerintézkedések betartásának ellenőrzésére is használni fogják.

A romániai elektronikus nyomkövető rendszer teljes beüzemelése várhatóan 2025-ig valósul meg.

Az Európai Unió 2014-ben készített átfogó felmérésében részt vevő romániai nők 24 százaléka állította azt, hogy fizikai és/vagy szexuális erőszakot szenvedett el aktuális vagy korábbi partnerétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

„A családon belüli erőszaknak igenis neme van”

Miért akkora dráma, hogy Magyarország elutasítja az Isztambuli Egyezmény ratifikálását? Vannak gyakorlati következményei annak, hogy csak a kapcsolati erőszak van nevesítve, a nők elleni erőszak nincs? Egyáltalán mi az a „romboló gender-szemlélet”, amire hivatkozva a KDNP nyilatkozatot terjesztett az Országgyűlés elé az egyezmény elutasításáról? Mindent elmagyarázunk a Patent Egyesület jogászával, Spronz Júliával.