szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók mutattak rá, hogy számos termény nem tud megküzdeni a klímaváltozással és a kártevőkkel is egyszerre.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A michigani egyetemen a növények ellenállóképességét kutató intézet munkatársai azt vizsgálták, mi történik, ha melegebb hőmérsékleten támad meg egy paradicsompalántát az amerikai dohányszender lárvája: a paradicsom elveszítette a csatát. A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy miközben a paradicsom a lárva ellen védekezett, nem tudott megbirkózni a magasabb hőmérséklettel, amiből kifolyólag túlmelegedett – ez pedig végül a támadója malmára hajtotta a vizet – írta a The Conversation.

Még egy 2018-as kutatásból derült ki, hogy ahányszor egy fokot emelkedik a hőmérséklet, annyiszor 10-25 százalékkal több növénnyel végeznek kártevők, amelyek nem csak éhesebbek, ha melegebb van, de jobban is szaporodnak.

Hogyan védekeznek növény a kártevők ellen? Mérgező anyagot kezdenek termelni, ami elriasztja a rovart, amely meg akarja rágni. Az ilyen anyagok termelése azonban akadályozza őket a növekedésben, ezért csak akkor vonultatják fel ezt a „kémiai fegyverarzenált”, amikor már támadás alatt vannak. E folyamatban fontos szerepet játszik egy jazmonát nevű növényi hormon, ami a növény fejlődésében betöltött szerepe mellett a rovarok, gombák és egyéb kórokozók támadása elleni védekezésében is fontos.

A klímaváltozás emiatt mérhet nagy csapást a paradicsomra a kutatás szerint. A magasabb hőmérséklet hatására több jazmonátot termel, a kártevők pedig nagyobb étvággyal pusztítják, miközben egy támadás esetén a nem tudja kinyitni a levelein található pórusokat, az úgynevezett sztómákat, amelyekkel szabályozni tudná a hőmérsékletét és a vízháztartását.

Orbán Viktor pénteken Fehéroroszországba repül

Orbán Viktor pénteken Fehéroroszországba repül

Egy próbát megér: ha így néz körbe a telefonja kamerájával, láthatja a biztonságos 2 méteres kört

Egy próbát megér: ha így néz körbe a telefonja kamerájával, láthatja a biztonságos 2 méteres kört

Megnyitotta belső és külső határait Olaszország

Megnyitotta belső és külső határait Olaszország